Objavljeno: 5. 3. 2024. u 10:18
Administrator

Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na sjednici održanoj 4. prosinca 2023. donijelo je odluku o organizaciji međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog skupa pod nazivom „Istok susreće Zapad: kulturni i gospodarski kontakti Hrvatske i Azije od Marka Pola do danas“. U odluci stoji kako su u Programsko-organizacijski odbor skupa imenovani:

 • doc. dr. sc. Eva Katarina Glazer (Odsjek za povijest Fakultet hrvatskih studija, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska),  
 • doc. dr. sc. Zvonimir Stopić (Center for Study of Civilizations, Capital Normal University, Beijing, Kina),
 • dr. sc. Jadranka Neralić, znanstvena savjetnica (Hrvatski institut za povijest, Zagreb, Hrvatska),
 • dr. sc. Florence Sabine Fabijanec, znanstvena savjetnica (Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Zagrebu, HAZU, Hrvatska),
 • dr. sc. Ivana Gubić (Katedra za sinologiju Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska),  
 • mr. sc. Vicko Marelić (voditelj Marko Polo Interpretacijski centar, Korčula, Hrvatska),
 • Ass. Prof. Mag. Dr. phil. Johannes Gießauf (Institute of History, Faculty of Humanities, University of Graz, Graz, Austrija) i
 • Prof. Peter Frankopan (UNESCO Professor of Silk Roads Studies, King's College, Cambridge, Ujedinjeno Kraljevstvo).

Zahvaljujući interesu međunarodnih predstavnika koji su uključeni u organizaciju, kao i brojnih odazvanih izlagača skup je poprimio međunarodni karakter i službeni jezici skupa su hrvatski i engleski. Za predsjednicu Programsko-organizacijskog odbora imenovana je doc. dr. sc. Eva Katarina Glazer.
Organizacija ovog znanstvenog skupa predložena je povodom 700. obljetnice smrti velikog putopisca Marka Pola. Cilj znanstvenog skupa je istraživati i raspravljati o povijesnim, gospodarskim i kulturnim odnosima između Hrvatske i Azije. Iako je Marko Polo poznat po svojim putovanjima u Aziju, njegovo naslijeđe u Hrvatskoj, posebno na otoku Korčuli, pruža inspiraciju za istraživanje dubokih veza između ovih dviju regija.
Skup je zamišljen u prvom redu kao interdisciplinarni znanstveni skup u čijim sekcijama će izlagati istaknuti povjesničari, arheolozi, ekonomisti, etnografi, sociolozi, jezikoslovci i kulturni kritičari, ali predviđena je i studentska radionica u kojoj će studenti imati priliku istražiti azijsku kulturu kroz pisane izvore i filmsku umjetnost na primjeru „Puta k Zapadu“. U sklopu samog skupa predviđa se i panel posvećen predstavnicima veleposlanstava Azijskih zemalja, te dvije kulturne večeri. Na samom kraju skupa organizira se i izlet sudionika skupa na Korčulu i posjet Marko Polo Interpretacijskom centru u Korčuli uz prigodan program.

Glavne teme skupa su: 

 • Marko Polo i Korčula: Mitovi i činjenice
 • Utjecaj Marka Pola na kasnija putovanja i istraživanja Azije
 • Ranije trgovačke rute i diplomatske misije
 • Kulturne i povijesne interakcije kroz prošlost
 • Povijest trgovačkih odnosa između Hrvatske i Azije
 • Utjecaj azijske kulture na Hrvatsku i obrnuto
 • Povijesni kontekst misijskog rada i djelovanja redovnika
 • Suvremene kulturne inicijative i suradnje
 • Jezik kao ključni alat za prenošenje, prilagodbu i očuvanje znanja
 • Moderna ekonomska suradnja: mogućnosti i izazovi.

Glavni znanstveni doprinos skupa „Istok susreće Zapad: kulturni i gospodarski kontakti Hrvatske i Azije od Marka Pola do danas“ je promicanje međukulturalne razmjene i razumijevanja kroz interdisciplinarni pristup. Skup će okupiti stručnjake različitih disciplina kako bi raspravljali o temama koje se tiču globalnih interakcija, s posebnim fokusom na kulturne, socijalne i znanstvene razlike između Istoka i Zapada. Doprinos se ogleda ne samo u stvaranju platforme za dijalog, poticanju suradnje i razvoju novih znanstvenih inicijativa koje premošćuju kulturne granice, već i poticanju međunarodne znanstvene suradnje.

Obrazac za prijavu možete preuzeti ovdje.

Poziv možete preuzeti ovdje.

Programska knjižica

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic