Uvod u povijesnu znanost
Šifra: 57158
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Stjepan Ćosić
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi ovoga predmeta su upoznati studente s načinom na koji je svojedobno oblikovano i nakon toga reproducirano, odnosno kako trenutno funkcionira znanstveno polje povijesnih istraživanja. Studenti se uvode u postupke i procedure koji karakteriziraju znanstvenu djelatnost te se kroz raspravu o pročitanim tekstovima praktično upoznaju sa znanstvenom dimenzijom povijesti.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Ivan Jurković; Veliki i osobiti razbojnik u službi pape Petar Kružić kapetan najjužnijeg dijela protuosmanskoga obrambenog sustava Hrvatske; Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti HAZU 25 (2007), , , .
  2. , Kornelija Jurin Stanković; Krajiške elite i izvori prihoda: primjer jadranskog zaleđa u 16. i 17. stoljeću; Prilozi za orijentalnu filologiju 55 (2005), , , .
  3. , Marianna Birnbaum; Dugo putovanje Gracije Mendes; Izdanja antibarbarus Zagreb (2006), , , .
  4. , Marshall Sahlins; Structure and History, u: Islands of History; University of Chicago Press (1985), , , .
  5. , Charles Tilly; Historical Analysis of Political Processes, u: J. H. Turner (ur.), Handbook of Sociological Theory; Oxford Handbooks Online (2002), , , .
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
  • prof. dr. sc. Stjepan Ćosić:

    ponedjeljkom u 16.30 – 17.30

    Lokacija: zgrada 77, ured 718
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic