Hrvatska književnost romantizma i realizma
Šifra: 37450
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Domagoj Brozović
Izvođači: Josip Periša, mag. educ. philol. croat. - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznavanje studenata s hrvatskom književnošću romantizma, predrealizma i realizma, književnih i stilskih razdoblja XIX. stoljeća, osobito s važnijim djelima koja su postala trajnom vrijednošću nacionalne književnosti. Studenti će se osposobiti u prepoznavanju književnih vrsta karakterističnih za pojedina književna razdoblja, te u sagledavanju važnosti pojedinih vrijednih književnih djela, nezaobilaznih u tumačenju vrhova hrvatske književnosti. Studenti će se nadalje osposobiti u prepoznavanju najvažnijih autorskih stvaralačkih potencijala hrvatske književnosti, te s poetikama pojedinih književnih razdoblja i svim pitanjima specifične književne periodizacije razdoblja romantizma i realizma u hrvatskoj književnosti u odnosu na ostale važnije europske književnosti.
Ishodi učenja:
Literatura:
 1. , Ivo Frangeš; Povijest hrvatske književnosti; Matica hrvatska, Zagreb (1987), , , .
 2. , Miroslav Šicel; Hrvatska književnost 19. i 20. stoljeća; Školska knjiga, Zagreb (1997), , , .
 3. , Dubravko Jelčić; Hrvatski književni romantizam; Školska knjiga Zagreb (2002), , , .
 4. , , , , .
 5. , , , , .
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Kroatologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Domagoj Brozović:

  utorkom 10:00-11:00

  Lokacija: zgrada knjižnice
 • Josip Periša, mag. educ. philol. croat.:


  Srijedom od 14:00 do 15:00

  Lokacija:
Obavijesti
Objavljeno: 25. 6. 2024. u 09:50
Domagoj Brozović

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic