Objavljeno: 15. 4. 2024. u 12:14
Administrator

Glavni znanstveni doprinos skupa „Istok susreće Zapad: kulturni i gospodarski kontakti Hrvatske i Azije od Marka Pola do danas“ je promicanje međukulturalne razmjene i razumijevanja kroz interdisciplinarni pristup.  Skup je zamišljen u prvom redu kao interdisciplinarni znanstveni skup u čijim sekcijama će izlagati istaknuti stručnjaci različitih disciplina, ali predviđena je i radionica u kojoj će studenti imati priliku istražiti azijsku kulturu kroz pisane izvore i filmsku umjetnost na primjeru „Puta k Zapadu“.

Studentska radionica „Put ka Zapadu“ - istraživanje povijesti iza poznate priče i njezinih suvremenih interpretacija u kinematografiji i umjetnosti će se održati u terminu 16:10-17:40 u četvrtak 9. svibnja 2024. na Fakultetu hrvatskih studija, Borongajska 83 D, Zagreb.

Spomenuta radionica ima svrhu približiti azijsku kulturu kroz umjetnost studentima koji se prijave na sudjelovanje. Autorice radionice su osmislile analizu djela „Put ka Zapadu“ i fenomen povijesnog djela te percepciju književnog djela nekad i danas. Elementi radionice obuhvatit će čitanje ulomaka iz djela i analizu kartografskih izvora te mjesta koja se spominju u samom djelu. Zatim prikazivanje kratkih filmova ili isječaka koji predstavljaju uvid u iznimnu popularnost tog djela diljem Azije. Glavna svrha radionice je omogućiti studentima percepciju azijske kulture kroz vizualne medije te uvid u načine na koji  popularna kultura može poslužiti u očuvanju tradicionalnih književnih djela.

Radionica "Put ka Zapadu" otvorena je za sve studente, bez obzira na studijski program, smjer ili godinu studija. Ovo je prilika za studente iz različitih akademskih disciplina da istraže azijsku kulturu kroz analizu literarnog djela i njegovih suvremenih interpretacija u kinematografiji i umjetnosti. Radionica je dizajnirana kako bi bila inkluzivna i pristupačna svim studentima zainteresiranima za međukulturnu razmjenu i interdisciplinarno učenje.

Za sudjelovanje na radionici potrebno se predbilježiti na email: 2024conferenceasiacroatia@gmail.com (prijave se zaprimaju najkasnije do 6. svibnja 2024.)

Programska knjižica

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic