Objavljeno: 1. 3. 2024. u 12:51
Administrator
Poziv za sudjelovanje na šestom...

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Glas Koncila i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ objavljuju poziv za sudjelovanje na šestom znanstvenom skupu „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – kršćanski pisci, jezik i baština“.

Znanstveni skup posvećen hrvatskoj književnosti kršćanskoga nadahnuća održava se svake dvije godine. Cilj mu je pridonijeti znanstvenoj analizi i vrednovanju zanemarene hrvatske književnosti kršćanskoga nadahnuća te dati doprinos premošćivanju umjetno stvorenoga diskontinuiteta u proučavanju hrvatske književnosti i kulture općenito.
Izlaganja na šestom skupu bit će usredotočena na na doprinose hrvatskih književnika razvoju i očuvanju hrvatskoga jezika i kulturne baštine. Skup će se održati u ozračju novih iskoraka u promicanju i zaštiti hrvatskoga jezika, ali i u godini u kojoj se slavi ili iščekuje više važnih jubileja, poput 500. godišnjice smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića (2024.) ili 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva i Prvoga splitskoga crkvenoga sabora (2025.). Cilj je skupa rasvijetliti kršćanska nadahnuća hrvatskih pisaca utkana u hrvatski identitet, jezik i baštinu.
Očekuju se radovi u kojima će znanstvenici pristupiti kritičko-umjetničkoj analizi pojedinih djela ili vrjednovati djelovanje književnika u kontekstu odabrane teme. Dobrodošli su i interdisciplinarni pristupi temi, pogotovo iz perspektive kroatistike i kroatologije, povijesti i filozofije te komunikologije i drugih humanističkih i društvenih disciplina.

Temu za sudjelovanje na znanstvenom skupu treba prijaviti do 1. lipnja 2024. na e-adresu: hrvatska.krscanska.knjizevnost@gmail.com. Obrazac za prijavu može se preuzeti s internetskih stranica organizatora: www.fhs.unizg.hr/znanstveni-skupovi, www.glas-koncila.hr/hkkn, www.kranjcic.hr. 
Znanstveni skup bit će održan u subotu 26. listopada 2024. u Križevcima, a radovi sa znanstvenoga skupa recenzirani i tiskani tijekom 2025. godine.
 

Prijavni obrazac nalazi se ovdje.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic