Objavljeno: 21. 5. 2020. u 14:48
Tea Cacović

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori i Udruga Knezovi Krčki Frankopani organiziraju Ljetnu školu hrvatskoga jezika i hrvatske kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz dijaspore. 

Ovogodišnja ljetna škola održat će se u Gradu Krku od 15. do 22. kolovoza 2020. godine.

Škola njeguje tradiciju održavanja još od 2008. godine, a od 2018. ljetna se škola organizira u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori.

Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz dijaspore od velikoga je nacionalnoga i društvenoga značaja ponajprije zato što polaznicima nudi dodatno obrazovanje i napredovanje u struci. Osim što produbljuju svoje znanje iz hrvatskoga jezika, polaznici Ljetne škole stječu različita nova znanja iz hrvatske kulture, teorijska i praktična, u učionicama i na terenu. Polaznici škole upoznaju se sa znanstvenicima i nastavnicima hrvatskoga jezika iz matične domovine te imaju priliku izravno se upoznati s radom različitih kulturnih i nastavnih ustanova u Republici Hrvatskoj. Na taj način otvara se mogućnost uspostavljanja trajne suradnje. Sudjelovanje na Ljetnoj školi također ih potiče u očuvanju hrvatske kulturne baštine u autohtonim zajednicama iz kojih dolaze.

Polaznici na dosadašnjim ljetnim školama bili su studenti i nastavnici hrvatskoga jezika iz različitih zemalja (Mađarska, Slovačka, Češka, Italija, Slovenija, Bugarska, Makedonija, Poljska, Venezuela, Argentina, SAD, Južnoafrička Republika) koji su u svakodnevnoj nastavi, njima prilagođenoj, usavršavali svoje znanje iz hrvatskoga jezika (pravopis, gramatika, leksik, naglasni sustav, povijest jezika, dijalektologija) te imali priliku upoznati hrvatsku kulturnu baštinu.

U okviru ovogodišnje ljetne škole predviđena je usporedna nastava hrvatskoga jezika – predavanja, radionice i jezične vježbe prilagođene potrebama polaznika. Sva će se nastava, uključujući i predavanja, provoditi interaktivno, što polaznicima škole omogućuje aktivno sudjelovanje u nastavi te kreativnost. Kulturološki dio nastave obuhvaća interdisciplinarno upoznavanje s hrvatskim kulturnim velikanima, njihovim životom i djelatnošću te s različitim kulturnim lokalitetima. Predviđena je i terenska nastava koja obuhvaća posjet vrijednim povijesnim i kulturnim lokalitetima.

Za sudjelovanje na Ljetnoj školi potrebno je ispuniti prijavnicu koju možete pronaći ovdje.

Pravilno ispunjenu prijavnicu potrebno je poslati na adresu e-pošte: svulic@hrstud.hr.

 

Organizacijski odbor Ljetne škole:

Prof. dr. sc. Sanja Vulić, Fakultet hrvatskih studija, voditeljica projekta Suradnja s

hrvatskim autohtonim zajednicama i Ljetne škole

Lidija Bogović, mag. croat., asist., Fakultet hrvatskih studija

Petar Kopanica, predsjednik Udruge Knezovi Krčki Frankopani.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic