Opća povijest srednjega vijeka
Šifra: 38043
ECTS: 5.0
Nositelji: nasl. izv. prof. dr. sc. Jadranka Neralić
doc. dr. sc. Vlatko Smiljanić
Izvođači: dr. sc. Marko Marina - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Osnovni cilj ovog kolegija je dati studentima temljno znanje o povijesti srednjeg vijeka, te ih upoznati s glavnim političkim, institucionalnim, društvenim, gospodarskim, kulturnim i religioznim gibanjima srednjega vijeka. Pored svladavanja temeljne faktografije, studenti će se prije svega poticati na komparativno razmišljanje i razvijanje senzibiliteta za dugotrajne povijesne procese. Student će moći uočiti specifičnosti srednjovjekovlja, ali će također uočavati i kontinuitete i diskontinuitete od srednjovjekovnog doba do ranomodernog, pa i modernog doba. Cilj je kolegija također obraditi teme iz srednjovjekovne povijesti koje su nedostatno obrađene u literaturi ili je njihovo tumačenje zastarjelo.
Ishodi učenja:
Literatura:
 1. , Goldstein, Ivo Grgin, Borislav, Europa i Sredozemlje u srednjem vijeku, Zagreb: Novi Liber, 2006.;, , , .
 2. , Le Goff, Jacques, Civilizacija srednjovjekovnog Zapada, Golden marketing, Zagreb, 1998.;, , , .
 3. , Lopez, Roberto, Rođenje Evrope: st. V-XIV, Školska knjiga, Zagreb, 1978.;, , , .
 4. , Ostrogorski, Georgije, Povijest Bizanta, Golden marketing, Zagreb, 2002.;, , , .
 5. , , , , .
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Vlatko Smiljanić:

  prema dogovoru uz najavu e-poštom

  Lokacija: objekt 77, ured 725
 • dr. sc. Marko Marina:

  Konzultacije utorkom od 12 i 15 do 13 i 15h. 

  Lokacija: 103
Objavljeno: 8. 5. 2020. u 09:21
Marko Jerković

Ispit iz kolegija Opća povijest srednjega vijeka održat će se u terminima:

8. 6. 2020. u 10.00h

i

16. 6. 2020. u 10.00h

* Pripazite, umjesto u 9.00, ispit će biti u 10.00!

U predviđenom terminu, na dan ispita, postavit ću ispit u word dokumentu u repozitorij predmeta (na ovoj poveznici s lijeve strane naći ćete ispit: https://www.hrstud.unizg.hr/predmet/opsv).

Dakle, 8. 6. 2020., u 10.00 ispit će se u word dokumentu nalaziti na ovoj poveznici. Ista procedura vrijedi za termin 16. 6. 2020.

Odgovore upisujete u istom word dokumentu u kojem se nalaze pitanja.

U istom dokumentu s pitanjima će biti naznačeno vrijeme ispunjavanja ispita. Do isteka tog vremena potrebno je odgovoriti na pitanja i – do istog tog naznačenog vremena – poslati ispunjeni word dokument na moju e-mail adresu mjerkovic@hrstud.hr

Word dokument s odgovorima šaljete isključivo sa svojih e-mail adresa s domenom hrstud. Ostale e-mail adrese ne razmatram.

Također, e-mailove pristigle nakon naznačenog vremena neću razmatrati.

Svatko će u kratkom vremenu biti obaviješten o rezultatima.

 

Struktura ispita:

Ispit je sadržajno i opsegom prilagođen (ne)mogućnostima normalnoga rada. 

Sastoji se od dva dijela: 1. dio je faktografija – odgovarate konkretno (20ak pitanja). 2. dio odgovarate kraćim objašnjenjem postavljenog pitanja (oko 4 pitanja).

 

Važne napomene:

Eventualne upite o ispitu pošaljite što prije, kako bismo otklonili sve nejasnoće.

Vrlo je važno da vam za ispit funkcionira e-mail adresa s hrstud domenom, pa pripazite na to.

Molim vas da tjedan dana prije svakog ispitnog roka redovito provjeravate obavijesti o ispitu. Svaku eventualnu promjenu u vezi održavanja ispita naznačit ću na vrijeme.

Molim vas da na dan ispita, 8. 6. i 16. 6., imate otvorene e-mail adrese s domenom hrstud već od 8.00 sati i ostanete stalno online!! Ukoliko dođe do bilo kakvih promjena uslijed nepredviđenih poteškoća, svi prijavljeni na ispit dobit će e-mail izravno na svoju hrstud adresu.

Molim sve studente koji imaju pravo na prilagodbe u pisanju ispita da mi se što prije jave, kako bih ih uputio u proceduru.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic