Masovna komunikacija i novinarstvo u suvremenim uvjetima
Šifra: 57213
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Jelena Jurišić
Izvođači: doc. dr. sc. Jelena Jurišić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente s razvojem teoretskog proučavanja masovnog komuniciranja i novinastva od modernizma do današnjih dana, s pravcima, školama i teorijama koji su pobudili i postali osnovom suvremenih medijskih teorija te onima na kojima će se, prema mišljenju stručnjaka, zasnivati masovna komunikacija i djelatnost medija u 21. stoljeću.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , McQuail, Denis; McQuails Mass Communication Theory, 6th ed. (odabrane stranice); SAGE Publications, London (2010), , , .
  2. , Kunczik, M., Zipfel, A.; Uvod u znanost o medijima i komunikologiju (odabrane stranice); Zaklada Friedrich Ebert, Zagreb (2006), , , .
  3. , Manuel Castells; Informacijsko doba: Ekonomija, društvo i kultura - sv.1., Uspon umreženog društva; Golden marketing, Zagreb (2000), , , .
  4. , Manuel Castells; Informacijsko doba: Ekonomija, društvo i kultura - Kraj tisućljeća, sv. 3.; Golden marketing, Zagreb (2003), , , .
  5. , Ben H. Bagdikian; The New Media monopoly (odabrane stranice); Beacon Press, Boston (2004), , , .
  6. , Paul Levinson: Digitalni Mcluhan vodič za novo doba, Izvori, Zagreb 2001. str. 50; ;, , , .
  7. , Arjen Mulder: Understanding Media Theory: Language, Image, Sound, Behavior, V2_/NAi Publishers, 2004. - str. 202.;, , , .
1. semestar
KOM-dipl (5041): MEDIJI - Redovni studij - Komunikologija

2. semestar Ne predaje se
KOM-dipl (5041): MEDIJI - Redovni studij - Komunikologija

3. semestar
KOM-dipl (5041): MEDIJI - Redovni studij - Komunikologija
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic