Latinska patristika
Šifra: 37578
ECTS: 3.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Marko Jerković
Izvođači: Petar Ušković Croata, mag. educ. philol. et lat. croat. - Seminar

Petar Ušković Croata, mag. educ. philol. et lat. croat. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Auditorne vježbe 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznavanje studenata s piscima i djelima starokršćanske književnosti na latinskom jeziku. Radom na izvornim tekstovima steći znanja za prepoznavanje osobitosti patrističkih tekstova glede svjetonazora i leksika, zatim detaljnom analizom odabranih tekstova Jeronimova prijevoda Novog zavjeta napraviti inventar leksičkih i sintaktičkih osobitosti vulgarnog latinskog izraza. Steći dostatna znanja za prepoznavanje osobitosti latinske starokršćanske ili patrističke književnosti.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Pavić- T. Z. Tenšek: Patrologija, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1933.;, , , .
  2. , V. Vratović, Rimska književnost, Biakova, Zagreb, 2008., 185-220.;, , , .
  3. , Lektira na latinskom: Euangelium secundum Lucam. 19 - 21 1. Acta apostolorum: c. 15 - 18. i 27. 28. Minutii Felicis, Octavius, 1 10. Hieronymi Epistulae: IV (Ad Florentium), VI (Ad Iulianum diaconum), XIV (Ad Heliodorum monachum), XVI (Ad Damasum papam), XXII (Ad Eustochium de custodia virginitatis, c. 1 5 i c. 30).;, , , .
  4. , Lektira na hrvatskom: Augustin, Aurelije: Ispovijesti, (knj. I. i II.), Kršćanska sadašnjost, Zagreb, (sva izdanja) Laktancije, Lucije Cecilije Firmijan: O smrti progonitelja, Književni krug, Split, 2005. Jeronim: Život svetog Pavla prvog pustinjaka.;, , , .
  5. , , , , .
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Latinski jezik
Termini konzultacija:
Objavljeno: 7. 5. 2020. u 09:24
Marko Jerković

Tijek ispita:

U predviđenom terminu, na dan ispita, postavit ću ispit u word dokumentu u repozitorij predmeta.

Dakle, 8. 6. 2020., u 9.00 ispit će se u word dokumentu nalaziti na ovoj poveznici: https://www.hrstud.unizg.hr/predmet/latpat.

Ista procedura vrijedi za termin 16. 6. 2020.

Odgovore upisujete u istom word dokumentu u kojem se nalaze pitanja.

U istom dokumentu s pitanjima će biti naznačeno vrijeme ispunjavanja ispita. Do isteka tog vremena potrebno je odgovoriti na pitanja i – do istog tog naznačenog vremena – poslati ispunjeni word dokument na moju e-mail adresu mjerkovic@hrstud.hr

Word dokument s odgovorima šaljete isključivo sa svojih e-mail adresa s domenom hrstud. Ostale e-mail adrese ne razmatram.

Također, e-mailove pristigle nakon naznačenog vremena neću razmatrati.

Svatko će u kratkom vremenu biti obaviješten o rezultatima.

Pažnja! Ukoliko iz bilo kojeg razloga u terminu ispita ne bude moguće postaviti ispit u repozitorij (zbog preopterećenosti sustava ili sl.) odmah ćete dobiti ispit u word dokumentu na svoju e-mail adresu s hrstud domenom (ponavljam, to je opcija samo u slučaju da sustav uploada ne bude funkcionirao). Stoga, u terminu ispita imajte otvoren e-mail s hrstud domenom.

 

Struktura ispita:

Ispit će biti samo pismeni (Studenti kojima je ostao usmeni, neka se što prije jave).

Ispit se sastoji od nekoliko problemskih pitanja.

 

Napomene:

Eventualne upite o ispitu pošaljite što prije, kako bismo otklonili sve nejasnoće.

Ukoliko dođe do promjena u vezi termina, tijeka provedbe ispita ili bilo čega drugoga, javit ću na vrijeme. No, zadana struktura neće se mijenjati. Dakle: bez obzira na bilo koje eventualne promjene, na ljetnom roku ispit se sastoji od nekoliko problemskih pitanja.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic