Kognitivna psihologija
Šifra: 57110
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Vanja Kopilaš
Izvođači: Dora Korać, mag. psych. - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente sa temeljnom paradigmom kognitivne psihologije paradigmom obrade podataka te s pristupima kojima ta paradigma empirijskim putem oblikuje model ljudske spoznaje i uma (uključujući pripadne prednosti i nedostatke). Ciljano nadograditi spoznaje kod manjeg broja kognitivnih tema s preddiplomskog studija psihologije (pažnja, radno i dugoročno pamćenje, inteligencija i kognitivni razvoj), te sustavno predstaviti kognitivne strukture i procese o kojima se nije učilo na preddiplomskoj razini (strukture znanja, mentalne reprezentacije, jezik, rješavanje problema, odlučivanje, induktivno i deduktivno zaključivanje, umjetnu inteligenciju, stručnost i svjesnost). Kod studenata proizvesti usvajanje sustavne predodžbe svakog od navedenih kognitivnih fenomena, ističući: (1) konstruktno i neuralno određenje, (2) empirijske nalaze za konstrukciju teorijskih modela, (3) optimalne teorijske modele, (4) argumente za vrednovanje modela, (5) moguće načine mjerenja, te (6) primjenu u ne-istraživačkim situacijama. Kroz izradu, izlaganje i raspravu seminarskih radova o kontraverznim temama kognitivne psihologije, senzibilizirati studente za istraživanja u kognitivnoj psihologiji, osposobiti ih za kritičko proučavanje znanstvene i stručne literature o ciljnom fenomenu, te razviti vještine pripremanja stručnog/znanstvenog izlaganja te argumentiranog raspravljanja o temi. Posjetima laboratorijima za istraživanja i primjenu kognitivne psihologije, senzibilizirati studente za konkretne vidove te discipline te im pružiti mogućnost kasnijeg znanstvenog i stručnog angažmana.
Ishodi učenja:
Literatura:
 1. , Sternberg, R. J. (2005). Kognitivna psihologija (Prijevod trećeg izdanja). Jastrebarsko: Naklada Slap.;, , , .
 2. , Eysenck, M. W. (2003). Principles of Cognitive Psychology (Second Edition). Howe: Psychology Press;, , , .
 3. , , , , .
 4. , , , , .
 5. , , , , .
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Psihologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Vanja Kopilaš:

  utorkom od 10:00-11:00 sati,  uz obaveznu prethodnu najavu na e-mail

  Lokacija: 206
 • Dora Korać, mag. psych.:

  Utorak, od 13:00 do 14:00 sati

  Lokacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic