Istraživačka skupina - interpretacija srednjovjekovnih izvora
Šifra: 79379
ECTS: 6.0
Nositelji: doc. dr. sc. Tomislav Popić
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija je upoznati studente s vrstama izvora, pomagalima i metodama istraživanja srednjovjekovne povijesti te radom na izvornoj građi razvijati sposobnosti i vještine potrebne pri samostalnom istraživačkom radu. Pažnja će se prvenstveno pokloniti različitim tipovima pisanih izvora (javne i privatne isprave, notarski, gradski i kaptolski registri i protokoli, pravni normativni spisi, narativni izvori), ali će se upozoriti i na važnost ostataka materijalne kulture (predmeti svakodnevne upotrebe, graditeljstvo, umjetnička djela). Uz pomoć različitih tipova pomagala provodit će se analiza pojedinih dokumenata kako bi se kroz praktičnu primjenu produbila znanja iz tradicionalnih pomoćnih povijesnih znanosti i razvile praktične vještine potrebne u baratnju izvornom građom. Posebna pažnja bit će posvećena i sadržajnoj analizi izabranih vrela kako bi se upozorilo na široki spektar mogućih istraživačkih tema.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Jakov Stipišić; Pomoćne povijesne znanosti u teoriji i praksi; Školska knjiga, Zagreb (1991), , , .
  2. , Zrinka Nikolić Jakus; Uvod u studij povijesti (historiografski praktikum); Zagreb: Leykam international (2008), , , .
3. semestar
POV-dipl (5390): Istraživačke skupine - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic