Demokratske promjene u Republici Hrvatskoj
Šifra: 202702
ECTS: 4.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Vlatka Vukelić
doc. dr. sc. Vladimir Šumanović
Izvođači: doc. dr. sc. Vladimir Šumanović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Razvoj demokratskih promjena kao preduvjet i temelj nastanke moderne Republike Hrvatske važna je tema za razumijevanje suvremenoga hrvatskoga društva. Ovo razdoblje obuhvaća više od deset godina tijekom kojih je Hrvatska prošla put od administrativne cjeline u okviru socijalističke Jugoslavije do samostalne i međunarodno priznate države. Zbog važnosti ove teme nužno je definirati i logički povezati ključne aktere, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj razini, koji su utjecali na stvaranje samostalne Hrvatske, ali i na njezino profiliranje kao parlamentarne demokratske države. Iz toga razloga, ovaj kolegij ima kao cilj popuniti historiografsku prazninu koja im je do sada nedostajala o ovoj važnoj temi, te studentima diplomskoga studija povijesti pružiti temeljne podatke putem kojih bi shvatili karakter društva u kojem žive.
Ishodi učenja:
Literatura:
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Nastavnički
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 10. 2. 2023. u 08:41
Administrator

Zbog bolesti doc. dr. sc. Vladimira Šumanovića, odgađa se ispit zakazan za 10. veljače 2023.

Održavanje ispita biti će naknadno dogovoreno.

Objavljeno: 22. 12. 2022. u 22:56
Administrator

Nastave iz kolegija Demokratske promjene u Republici Hrvatskoj neće biti u petak, 23. prosinca 2022.

O nadoknadi će studenti biti obaviješteni naknadno.

                                                                                                      doc. dr. sc. Vladimir Šumanović

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic