Objavljeno: 26. 4. 2018. u 18:17
Darko Čokor

U srijedu 25. travnja 2018. od 11.00 do 17.30 sati održan je Dan otvorenih vrata Hrvatskih studija. Dan je bio sunčan i topao, što se može vidjeti po sunčanoj fotografiji pročelja glavne zgrade Hrvatskih studija, snimljenoj ujutro:

Što jedan (neimenovani) duhoviti djelatnik podrazumijeva pod Danom otvorenih vrata, slika maturanata u autobusu na putu prema Hrvatskim studijima:

Predvorje dvorane Zagreb prije početka prvog predavanja:

Profesorice Brajković i Maričić uoči prve prezentacije provjeravaju je li sve spremno:

Veseli volonteri oboružani znanjem o Hrvatskim studijima na putu prema dvorani Zagreb:

Publika na jednom predavanju:

Docentica Greguric održala je iznimno zanimljivo predavanje „Čovjek budućnosti i umjetna inteligencija – hakiranje ljudskog tijela“, u kojem nisu spomenuti pojmovi iz pop-kulture poput filma Jamesa Camerona "Terminator" iz 1984. ili TV-serije Silikonska dolina gdje informatičar nezdravo zaljubljen u roboticu Fionu izvodi DDOS napad kako bi sačuvao svoju robotsku dragu samo za sebe (trebalo bi ga uputiti u Savjetovalište), nego se upozorava da je Europski parlament u siječnju 2017. donio rezoluciju o "elektroničkim osobama", što bi moglo dovesti do toga da robot (npr. autonomni automobil) koji prouzrokuje nesreću bude jedini odgovoran u tom slučaju, a tvorac robota ne.

Sljedeće filozofsko predavanje bilo je „Filozofija športa i igre – od Platona do modernog športa“ gdje je Matija Mato Škerbić ništa manje zanimljivo analizirao etičke probleme u športu, od prekršaja u nogometu - što je analizirano na primjeru recentne utakmice reprezentacije Hrvatske, dopinga općenito, slučaj Bena Johnsona odnosno Carla Lewisa, pa do toga kako definirati šport, odnosno, je li šah - šport?

U popodnevnim satima održana su predavanja koja prezentiraju Odsjek komunikologije, prvo je bilo „Uloga Facebooka u sentimentalnim odnosima mladih“ Elene Družete:

Elena Družeta Facebook

 

Uspješan studij sociologije na Hrvatskim studijima predstavio je izv. prof. Renato Matić:

Sociologija Renato Matić
Nada Zgrabljić Rotar Gramofoni, mikseta, računalo

Povjerenica za nastavu i studente, prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar organizirala je Dan otvorenih vrata Hrvatskih studija, za ugođaj na kraju tu je bilo i analognih gramofona uz ipak neizbježno računalo kraj gramofona.
Nemojte misliti na tort...terminatore. :)

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic