O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 30. 4. 2024. u 14:15
Administrator

U sklopu kolegija „Povijest i arheologija“ studentima diplomskog studija Povijesti održana je terenska nastava 26. travnja 2024. u Muzeju grada Zagreba i arheološkom parku Grič. U Muzeju grada Zagreba studenti su posjetili dvije izložbe – stalni postav i „Laszowski – utemeljitelj“. Tijekom razgleda stalnog postava studenti su mogli primijeniti naučeno otkrivajući metode korištene u arheološkim istraživanjima te uvidjeti tijek restauratorskih i konzervatorskih radova na zgradi Muzeja. Prezentacija lokaliteta in situ omogućila je detaljan prikaz arheološkog nalazišta na mjestu pronalaska s materijalnim ostacima. Prateći povijest grada Zagreba, Gradeca, Medvedgrada, osnivanje katedrale, redovničku djelatnost, pa sve do temelja modernog grada, studenti su stekli uvid u kronološki razvoj zagrebačkog života. Druga izložba, „Laszowski – utemeljitelj“, tematizira prvog upravitelja Muzeja grada Zagreba Emilija Laszowskog. Naime, riječ je o virtualnoj izložbi u kojoj je lik i djelo Laszowskog predstavljeno kroz digitalnu arhivsku građu, dok je na internetskoj stranici Muzeja dostupan pregled cjelokupne izložbe. Nakon muzejskog razgleda, studenti su se uputili u park Grič gdje su analizirali arheološka istraživanja i iskapanja te utvrdili povijesnu važnost lokaliteta.

Tekst pripremila: Katarina Andrašec, studentica druge godine diplomskog studija

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic