O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 8. 4. 2024. u 09:23
Uređeno: 8. 4. 2024. u 09:25
Administrator

U lipnju 2020. i 2022. na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizirao je znanstvene skupove pod nazivom "Važnost europskoga sjećanja za europsku budućnost: Komunistički zločini." Namjera nam je nastaviti sa znanstveno-istraživačko-prezentacijskim aktivnostima te u lipnju 2024. godine organizirati, sada već tradicionalni, 3. međunarodni zannstveni skup koji će se nadovezati na prethodna dva skupa.

Znanstveni skup održat će se 20. i 21. lipnja 2024. na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Borongajska cesta 83d, Zagreb.

Mole se zainteresirani za sudjelovanje u izlaganju na znanstvenome skupu da do 15. svibnja 2024. pošalju naslov izlaganja popraćen kraćim sažetkom (do 700 znakova) te ključnim riječima na adresu elektronske pošte: znanstveni.zavod@fhs.hr

Pozivno pismo

Invitation Letter

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic