O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 27. 2. 2024. u 08:47
Administrator

Od 23. do 26. veljače 2024. pročelnik Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija doc. dr. sc. Vladimir Šumanović i dr. sc. Vlatko Smiljanić iz Znanstvenoga zavoda Fakulteta hrvatskih studija boravili su u Švicarskoj. Tim povodom predstavili su Fakultet hrvatskih studija i zbornik radova „Komunistički zločini I“. Predavanja su organizirali Generalni konzulat Republike Hrvatske u Zürichu i Hrvatski svjetski kongres.

Prvo predavanje održano je 24. veljače 2024. u Hotelu Garden Inn u Schpreitenbachu. Prije predavanja doc. dr. sc. Šumanovića i dr. Smiljanića srdačne pozdrave okupljenim hrvatskim iseljenicima uputili su generalni konzul mr. sc. Slobodan Mikac i predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa gospodin Vinko Sabljo. Predavanje je moderirao Damir Petkov, dipl. pol., predsjednik Hrvatsko-švicarskoga gospodarskog foruma. Nakon predstavlja Fakulteta i zbornika radova uslijedila su zanimljiva pitanja sudionika. Zanimalo ih je, primjerice, trenutna i buduća znanstvena istraživanja na temu suvremene hrvatske povijesti na Fakultetu, studijski programi, mogućnost upisa studija za Hrvate izvan Republike Hrvatske i sl.

Drugo predavanja održano je 25. veljače 2024. u društvenoj dvorani crkve sv. Marije u Solothurnu nakon svete mise koju je predvodio fra Šimun Šito Ćorić. Predavanju je, između ostalih, nazočila i Veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj dr. sc. Andrea Bekić. Nakon predstavljanja nastavljeno je druženje gostiju i iseljenika u Hrvatskoj kući u Oltenu.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic