O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 13. 11. 2023. u 16:50
Administrator

U srijedu 7. studenoga 2023. u izložbenom prostoru Školske knjige održano predstavljanje knjige "Stari Egipat: Povijest i kultura" koju je napisao profesor Odsjeka za povijest izv. prof. dr. Mladen Tomorad. Knjigu su predstavili dr. sc. Deniver Vukelić, urednik povijesnih izdanja Školske knjige, mr. sc. Daniel Rafaelić, povjesničar i egiptolog te autor knjige. U sklopu razgovoru koji je potrajao oko 50 minuta predstavljeni su razni aspekti staroegipatske civilizacije koji su obrađeni u ovoj knjizi.

Knjiga na 752 stranice prati sve elemente staroegipatske povijest od prapovijesti do  utjecaja na modernu kulturu i društvo.

Promociju knjige popratili su novinari HRT-a te dnevnih novina te sveučilišnih novina Universitas čiji se prilog i intervju s autorom nalazi na slijedećoj poveznici.

Jedinstveno historiografsko djelo o starom Egiptu - Universitas Portal (universitas-portal.hr)


 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic