O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 12. 6. 2023. u 14:50
Administrator

Docent Mijo Beljo s Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održavao je 7. lipnja 2023. predavanje na dvodnevnom znanstvenom skupu „Muslimansko/ bošnjački hrvatskih rat s posebnim osvrtom na oružane sukobe i stradanja u središnjoj Bosni 1993. godine“. Skup je organiziran od strane Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskoga rata u BiH u gradu Vitezu, Bosna i Hercegovina. Na skupu su osim govora generala, zapovjednika i drugih sudionika rata, svoja  istraživanja izložili i profesionalni povjesničari s različitih znanstvenih institucija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Doc. dr. sc. Mijo Beljo je u radu skupa sudjelovao kao pozvani izlagač. Za tu priliku docent Beljo je izložio rezultate istraživanja o događajima u mjestu Dusina u siječnju 1993. godine.

Skup je izazvao veliki interes javnosti i posjetitelja koji su imali prilike upoznati se s rezultatima najnovijih istraživanja iz razdoblja Domovinskoga rata u Bosni i Hercegovini.
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic