O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 29. 5. 2023. u 11:23
Administrator

Doc. dr. sc. Vladimir Šumanović i dr. sc. Vlatko Smiljanić održali su predavanje i predstavili novi zbornik radova „Komunistički zločini I“ u izdanju Fakulteta hrvatskih studija, u Novom Selu, općina Odžak, BiH.

Istraživanja zločina tijekom Drugog svjetskog rata i poraća na temeljima znanstvenog pristupa na području cijele Posavine obveza je prema žrtvama i generacijama koje ne smiju zaboraviti prošlost, piše Večernji list BiH.

Bleiburg i Križni put

Samo od 1945. do 1965. godine stradalo je oko 10 tisuća Hrvata Bosanske Posavine. U Drugom svjetskom ratu i poraću do 60-ih godina prošlog stoljeća ubijeno je 3411 Hrvata odžačke Posavine, uglavnom muškaraca. Bleiburg i Križni put prošle su 404 osobe rođene između 1920. i 1925. godine, a preživjelo je samo njih 10-ak. Podaci su to predočeni u Novom Selu na predavanju "Struktura žrtava Bosanske Posavine 1941. - 1945., vojno-politički kontekst" u sklopu manifestacije Dani sjećanja na sve poginule i nestale u Drugom svjetskom ratu i poraću na području općine Odžak i podvučjačkog kraja. O toj su temi u prepunoj župnoj dvorani govorili doc. dr. sc. Vladimir Šumanović i dr. sc. Vlatko Smiljanić. Uime domaćina pozdravne su riječi uputili ministar u Vladi PŽ-a Pero Radić, Nada Ćulap, načelnica općine Odžak, i Marin Mandarić, gradonačelnik Grada Đakova. Govoreći o strukturi žrtava Bosanske Posavine od 1941. do 1945., doc. dr. sc. Šumanović iznio je podatke koji se temelje na dosad jedva pristupačnoj arhivskoj građi do koje se i sada teško dolazi. Kazao je da i među povjesničarima postoje mimoilaženja o stradanjima i zločinima partizanskih snaga tijekom Dugog svjetskog rata i poraća. Jedni su za to da se ta tematika i dalje ostavi u ladicama prošlosti i ne istražuje, a drugi ne odustaju od istine. Navodeći arhive na temelju kojih je prikupljena građa, Šumanović je poručio da su istraživanja zločina na temeljima znanstvenog pristupa na području cijele Posavine obveza i prema žrtvama i mnogim generacijama koje ne mogu i ne smiju zaboraviti prošlost, navodeći da je od 1945. do 1965. stradalo oko 10 tisuća Hrvata Bosanske Posavine.

Ministar Radić naglasio je značaj znanstvenog pristupa temi zbog budućih generacija kako se povijest ne bi ponavljala. Predočio je podatke do kojih je došao o zločinima počinjenim na tom dijelu Bosanske Posavine, što zorno oslikavaju veličinu stradanja Hrvata odžačkog kraja. -Mnogi su ubijani na obalama rijeka Bosne i Save i bačeni u te rijeke, pokojnici nisu smjeli biti pokapani, nego su ponovno pod nadzorom partizanske straže bacani u rijeke. Bilo je i ubijanja nožem, živog spaljivanja, ubijene žene su prije toga bile silovane... Oko 500 zatočenih hrvatskih vojnika iz sela Garevac u modričkom se kraju 24. svibnja 1945. predalo partizanima, a s odžačkim hrvatskim vojnicima branili su taj kraj. Ti vojnici su potom bili zatočeni u Burića štali. Velika većina njih je ubijena u noćima između 24. i 28. svibnja 1945. - kazao je Radić naglašavajući i žrtvu žena toga kraja jer su kao udovice morale same prehraniti obitelj. Upozorio je na već godinama upitno obilježavanje tragedije i u Bleiburgu te poručio: - Moramo prihvatiti prošlost onakvu kakva je bila. Ako se s tim ne suočimo, tragedije će postati naša uobičajena svakodnevica - dodao je.

Dr. sc. Smiljanić istaknuo je tijekom predavanja o komunističkim zločinima kako je od jeseni 1944. komunistički režim sustavno i masovno provodio represiju, a osnovana je i Civilna služba pod nazivom Odjeljenje za zaštitu naroda, poznata kao OZNA, koja je donosila odluke u sudbinama ljudi. Sredinom svibnja 1945. komunistički režim je, kako je kazao Smiljanić, samo na području Slovenije, Hrvatske i drugih dijelova bivše Jugoslavije izvršio najmasovnija pogubljenja hrvatskih vojnika i civila.

Bez suđenja

- Pisani tragovi zločina KPJ i OZNE vode do Bosanske Posavine, gdje su nakon zauzimanja odžačkog i podvučjačkog kraja vršena masovna pogubljenja bez ikakvih suđenja. Na nama je da to i dalje istražujemo i od toga se ne smije odustati - poručio je dr. sc. Smiljanić. Iz povijesti treba učiti, zbog toga odžački kraj i idućih godina nastavlja organiziranje okupljanja svjedoka istine, poručili su iz Novog Sela.
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic