O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 29. 5. 2023. u 09:40
Administrator

Članovi Odsjeka za povijest 27. i 28. 5. 2023. sudjelovali su na XIX. međunarodnom festivalu povijesti `eStoria u talijanskoj Goriziji (22. – 28. 5.). Riječ je o velikom festivalu koju već gotovo dvadeset godina privlači na desetke tisuća posjetitelje iz cijele Italije i šire u Goriziju, na slovensko-talijanskoj granici. Ovogodišnji festival bio je posvećen „Ženama“ (Donne) kroz povijest.

Suradnja Odsjeka za povijest i udruženja `eStoria započela je u siječnju ove godine, te su ovogodišnje izaslanstvo činili izv. prof. dr. sc. Mladen Tomorad, izv. prof. dr. sc. Vlatka Vukelić i doc. dr. sc. Eva Katarina Glazer koji su tijekom subote i nedjelje održali tri jednosatna predavanja. Dvodnevno sudjelovanje započela je Eva Katarina Glazer u subotu 27. 5. izlaganjem o ulozi žena u neolitiku na prostoru južnog Levanta. Nekoliko sati kasnije Vlatka Vukelić održala je predavanje o ulozi žene u starom Rimu. U nedjelju Mladen Tomorad održao je izlaganje o ulozi žena na području starog Egipta.

Sva predavanja bila su izuzetno dobro posjećena i popraćena zanimljivim diskusijama. Članovi izaslanstva oduševljeni su organizacijom festivala te se nadaju da će se suradnja Odsjeka za povijest i udruženja `eStoria nastaviti i u budućnosti.
 


 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic