O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 16. 11. 2022. u 13:11
Administrator

U utorak 15. studenog u Knjižnici Fakulteta hrvatskih studija održano je javno predavanje “SPOMEN DAN VUKOVAR – POSVEĆENO PUKOVNIKU DANIJELU REHAKU”. Na predavanju su nazočili studenti Hrvatskih studija, kao i članovi društva Lucius koji su imali priliku saznati o pravoj važnosti grada Vukovara i same bitke za Vukovar kao prekretnice rata te o vukovarskom branitelju Danijelu Rehaku.
Danika, kako su ga prijatelji zvali, je tijekom rata završio u srpskim koncentracijskim logorima, ali je do kraja ostao pozitivan i nikada nije imao mržnju prema agresorima. Nakon rata, je postao dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te se na različite načine zalagao da se istina o Domovinskom ratu nikad ne zaboravi.
Kao zaključak predavanja, profesor Jurković je pročitao jedan od posljednih Rehakovih govora, izgovorenih na obilježavanju 26. obljetnice akcije Oluja u Kninu:
“Dragi prijatelji, budimo ponosni što pripadamo generaciji koja je sudjelovala u povijesnom vremenu stvaranja hrvatske države. Hrvatske će biti i kad nas više ne bude, a dok smo tu, smognimo snage zajedništvo iz rata prenijeti na mlade. I mi smo bili mladi, bilo nam je teško, ali nismo odustajali. Za slobodu smo se morali boriti i zato smo u Kninu.”

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic