O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 10. 1. 2022. u 21:11
Administrator

Udruga „Knezovi Krčki Frankopani" iz Grada Krka kao stalni suradnik Fakulteta hrvatskih studija pri organizaciji Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture koja se odvija na otoku Krku, izražava podršku Fakultetu hrvatskih studija u nastojanju zadržavanja zgrada 59, 60 i 61 na kampusu Borongaj.

Dajemo potporu upravi Fakulteta u svim nastojanjima da zgrade 59, 60 i 61 na kampusu Borongaj spasi od rušenja te da ih se, u dijelu u kojem su oduzete Fakultetu, vrati i stavi u funkciju obrazovnoga procesa.

Predavaonice u jednoj od zgrada nose imena hrvatskih otoka, pa tako i otoka Krka. Otok Krk kolijevka je hrvatske kulture, važno mjesto hrvatske povijesti s kojega je nama svima draga Bašćanska ploča, pa zaslužuje imati svoju dvoranu, kao i drugi naši važni otoci. Uklanjane dvorana koje u sebi odgajaju nove naraštaje, a svojim imenima ukazuju na prošlost i poučavaju o njoj, udarac je na baštinu i kulturu te jako loša poruka.

U Krku, 10. siječnja 2022.

Petar Kopanica, predsjednik Udruge

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic