O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 28. 11. 2021. u 12:25
Administrator

Razgovor na televiziji Z1 nakon održane manifestacije „Hrvatska država i hrvatsko proljeće“

U utorak, 23. studenoga 2021. s početkom u 21.30 sati u emisiji Zoom Zagreb na televiziji Z1 upriličen je razgovor s nositeljima organizacije dvodnevne znanstveno-kulturne manifestacije „Hrvatska država i hrvatsko proljeće“. U emisiji su nastupili prof. dr. sc. Ante Čović, predsjednik Programsko-organizacijskoga odbora, doc. dr. sc. Wollfy Krašić, tajnik Odbora i dr. sc. Filip Šimetin Šegvić, voditelj Pripremnoga odbora  manifestacije. Urednica i voditeljica emisije: Marina Pavić.

Razgovor se vodio o širokom spektru pitanja povezanih s temom i organizacijom manifestacije, pri čemu je do pune jasnoće dovedena programska nakana organizatora da se ovom manifestacijom osvijesti ne samo povijesna uloga Hrvatskoga proljeća kao nužnoga preduvjeta za stvaranje hrvatske države nego i potreba da se stvorena država ispuni duhom '71. godine.  „Hrvatskoj treba novo proljeće“ – istaknuo je u  završnoj riječi predsjednik Programsko-organizacijskoga odbora manifestacije.  Cijela emisija može se pogledati ovdje.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic