O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 21. 11. 2021. u 15:35
Administrator

U petak 19. studenoga 2021. četrdeset i pet studenta Fakulteta hrvatskih studija pohodilo je Vukovar. Uz stručno vodstvo i pratnju prof. dr. sc. Josipa Jurčevića i doc. dr. sc. Vlatke Vukelić obišli su Bogdanovce. U središtu mjesta ispred spomenika žrtvama Domovinskoga rata kratko predavanje o povijesti i važnosti Bogdanovaca za Vukovarsku bitku održao je ratni zapovjednik Ivan Matković Lasta. Potom, na središnjemu vukovarskomu Trgu dr. Franje Tuđmana studente je dočekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je govorio o Vukovaru poslije rata, perspektivama društvene i gospodarske obnove te značaja mladih. Studenti su zatim razgledali Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, gdje ih je dočekao Darko Ivanović Baljak, hrvatski branitelj s Trpinjske ceste. Govorio o general-bojniku Blagi Zadri i poznatomu „groblju tenkova“ i proveo studente kroz Memorijalni centar Domovinskoga rata, koji je smješten u prostorima nekadašnje vojarne 204. vukovarske brigade. Ondje je im je izlagao bojnik Anđelko Batinić objasnivši unutarnji i vanjski izložbeni postav Memorijalnoga centra: vojna vozila, oružje, prikaz srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“ te pješačko naoružanje korišteno tijekom Vukovarske bitke. Poslije toga, sveučilištarci su se uputili u Spomen-dom Ovčara i na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata. Posjet Vukovaru studenti su završili ručkom u prostorijama Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Izaslanstvo Fakulteta hrvatskih studija odalo je počast na mjestima stradanja hrvatskih branitelja i civila. Studenti su tijekom cjelodnevne terenske nastave produbili znanja o važnosti obrane Vukovara za hrvatsku slobodu i neovisnost.

Fotografije snimio Leon Palić, student II. godine preddiplomskoga studija povijesti i kroatologije
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic