O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 31. 7. 2021. u 15:13
Administrator

znanstveni skup o Miri Barešiću, 2021.

Na rubu vojno-političkih zbivanja, daleko od očiju javnosti, prije 30 godina poginuo je hrvatski politički emigrant Miro Barešić. Otkada je 1971. u Stockholmu izvršio atentat na jugoslavenskoga ambasadora Vladimira Rolovića, u Barešićevu životu počelo se izmjenjivati uzništvo s prognaništvom pod konspirativnim imenima. U srpnju 1991. Barešić se vratio u Hrvatsku i kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene već u prvoj akciji poginuo u nikad do kraja razjašnjenim okolnostima. Povodom 30. obljetnice toga događaja u Dragama pokraj Pakoštana u petak 30. srpnja 2021. održan je znanstveno-stručni simpozij „Miro Barešić – borac za slobodu a ne terorist“ u organizaciji udruge „Hrvatski vitez Miro Barešić“ te udruge „Hrvatski križni put“ kao suorganizatora. Među 11 izlagača bila su tri povjesničara s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Doc. Vladimir Šumanović održao je izlaganje „Ratni put Vladimira Rolovića“. Izlaganje „Miro Barešić u dokumentima jugoslavenskih službi“ prof. dr. sc. Stjepan Ćosić temeljio je na opsežnom arhivskom gradivu, a doc. Vlatka Vukelić izlagala je o temi „Miro Barešić – terorist ili borac za slobodu”.

znanstveni skup o Miri Barešiću, 2021., 2

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic