O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 11. 2. 2021. u 11:55
Administrator

Obavještavaju se svi zainteresirani studenti da na Fakultetu hrvatskih studija počinje novi kolegij: „Hrvatsko brodovlje u novom vijeku" u kojem će dobiti pregled povijesti brodovlja od antike do kraja XVIII. stoljeća, s posebnim naglaskom na mediteranske te jadranske vrste brodova. Studenti će se upoznati s više od 70 raznih naziva i vrsta brodova karakterističnih za jadransku plovidbu novoga vijeka.

Kolegij će predavati dr. sc. Zrinka Podhraški Čizmek utorkom 15.55-17.25 sati, dvorana Brač (BR).

 

Za dodatne informacije pogledati poveznice:

https://www.hrstud.unizg.hr/predmet/hbunv

https://www.isvu.hr/visokaucilista/hr/podaci/2223/akademskagodina/2020/predmet/223531/razina/3/izvedba/R/smjer/32

https://www.hrstud.unizg.hr/_download/repository/Povijest_preddiplomski.pdf

 

Studenti kojima je matična institucija Filozofski fakultet ili neki drugi fakultet mogu naći:

1. „Obrazac - Zahtjev za odobrenje upisa izbornih predmeta na FHS za studente drugih fakulteta" na poveznici:

https://www.hrstud.unizg.hr/pristup_informacijama

2. potvrđuju na svom fakultetu da su upisani u 2020./21. (prva stranica),

3. šalju ga na adresu e-pošte podhrask@hrstud.hr na potpis/odobrenje da mogu upisati predmet

4. obrazac do 19.2. donose u referadu Hrvatskih studija ili ga šalju na referada@hrstud.hr

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic