O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 3. 12. 2020. u 12:11
Administrator

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizira znanstveni skup pod nazivom „Sv. Jeronim u hrvatskoj povijesti, kulturi i tradiciji“. Skup će biti održan 11. prosinca 2020. godine od 10.00 sati u dvorani Zagreb na Sveučilišnome kampusu Borongaj uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera. Organizatori će omogućiti videoprijenos skupa uživo putem YouTube kanala.

Ususret obljetnici jedne od najznamenitijih osoba crkvene povijesti, svetoga Jeronima Dalmatinca (Stridon, oko 347. – Betlehem, 30. IX. 420.) potrebno je i na nacionalnoj kulturnoj i znanstvenoj sceni pokrenuti raspravu i dopuniti do sada dostupne spoznaje.  

Fakultet hrvatskih studija, stoga, povodom Dana Fakulteta i 1600. godišnjice svečeve smrti, 11. prosinca 2020., organizira jednodnevni znanstveni skup na kojem će se na interdisciplinaran način iznova osvijetliti život i djelo Sveca za kojega Vatroslav Jagić kaže da je „naš Dalmatin, on je dika, pošten’je i slava i svitla kruna harvackoga jazika“. Na skupu će sudjelovati znanstvenici i poznavatelji života i djela svetoga Jeronima, kao i nastavnici sa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Organizacijski odbor znanstvenoga skupa čine prof. dr. sc. Stjepan Ćosić, izv. prof. dr. sc. Ivo Džinić, prof. emer. dr. sc. Alojz Jembrih, prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, prof. dr. sc. Mirjana Matijević-Sokol i Petar Ušković Croata, mag. educ. philol. Lat. et Croat. Lat.

Plakat skupa

Knjižica sažetaka s programom

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic