O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 22. 11. 2020. u 22:36
Administrator

 

Udruga studenata Studia Croatica u suradnji s Društvom studenata kroatologije "Cassius", organizira u sklopu projekta "Razgovori ugodni" događaj pod naslovom "Razgovori ugodni o imenu 'Hrvat' u etnogenzi južnih Slavena'', koji će se održati u srijedu, 25.
studenoga 2020. godine, s početkom u 11.00 sati, u dvorani E2 (zgrada Ekonomskog fakulteta), pored Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Na "Razgovorima ugodnim o imenu 'Hrvat' u etnogenezi južnih Slavena" govorit će:

• prof. dr. sc. Mario Grčević s Odsjeka za kroatologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koji će ujedno i predstaviti svoju knjigu "Ime 'Hrvat' u etnogenezi južnih Slavena"
• prof. dr. sc. Stjepan Ćosić s Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu • Korina Grbeša, predsjednica Društva studenata kroatologije "Cassius"

Uvodne riječi o djelatnosti i radu Udruge studenata Studia Croatica održat će predsjednik Udruge Matija Čeh, dok će Monika Jerković u ime organizacijskoga odbora projekta "Razgovori ugodni" predstaviti sam projekt.

Udruga za projektne aktivnosti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu "Studia Croatica"

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic