O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 4. 12. 2019. u 09:29
Administrator


“Ukradeno djetinjstvo – djeca ubijena u Domovinskom ratu” – predavanje održano mladima u Splitu

„Ukradeno djetinjstvo – djeca ubijena u Domovinskom ratu“ naziv je predavanja održanog 14. studenog u Splitu povodom sjećanja na žrtvu koju su u Domovinskom ratu podnijeli Vukovar i Škabrnja. Predavanje je održala povjesničarka s hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

 

Ovaj emotivni događaj u Sveučilišnoj knjižnici organizirali su Hrvatska udruga Benedikt i Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji je na svojim stranicama objavio kako je cilj predavanja bio senzibilizirati javnost za stradanja djece u Domovinskom ratu upravo u tjednu u kojem se obilježava sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

“Brojčano definirano, 402 djeteta izgubila su živote u Domovinskom ratu tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. Treba istaknuti da ih je čak 30 posto poginulo uslijed aktiviranja minskih i ostalih eksplozivnih naprava, a takvih nesretnih događaja je bilo čak i nakon kolovoza 1995. godine”, objasnila je u svom predavanju doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

Naglasila je kako ova brojka još uvijek nije konačna, jer nedostaju podaci o broju djece koja se definiraju kao nestala. “Još otprilike 15 djece se u bazi podataka definiraju kao nestale osobe”, ističe povjesničarka Vlatka Vukelić u jednom dijelu svog predavanja te navodi kako se vjerojatno nestala djeca danas nalaze u grobnicama koje tek treba istražiti.

„Cijeloj problematici treba posvetiti jedan širi spektar istraživanja“
Povjesničarka Vukelić, kroz svoje predavanje studentima, apelira na Vladu Republike Hrvatske koja bi trebala više surađivati. “Cijeloj problematici treba posvetiti jedan širi spektar istraživanja, time ćemo dati snažnu poruku našoj mladosti pred kojom je tek budućnost života u Republici Hrvatskoj.”

 

Prisutnima se obratio i dr. Mihovil Biočić, ratni ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split. Kroz svoju prezentaciju prisjetio se ratnih stradavanja djece. „Uvijek me duboko dirnu prisjećanja na ranjenu i mrtvu djecu. U Splitu smo u to vrijeme liječili 94 ranjena djeteta, od toga ih je 76 bilo iz Bosne i Hercegovine“,  prisjeća se dr. Biočić nadodajući da ih je u svim teškim trenucima bezrezervno vodila neizmjerna ljubav prema domovini.

Predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Vide Popović nije krio zadovoljstvo te se na samom kraju predavanja obratio prisutnima riječima zahvale, uz nadu da će nove mlade generacije cijeniti žrtvu koju je podnio hrvatski narod u tim vremenima.

“Drago mi je da je uz profesoricu Vukelić prigodnu prezentaciju održao dr. Mihovil Biočić. Dočarao nam je značaj splitske bolnice u Domovinskom ratu. Nadam se da ćemo nastaviti budućim generacijama predočavati poznate i manje poznate informacije o tome koliku je žrtvu podnijela Hrvatska i hrvatski narod u Domovinskom ratu” – zaključuje predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Vide Popović.

Duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Mihael Prović pozvao je sve studente i mlade na svetu misu koja će se održati u kapelici bl. Ivana Merza na Kampusu u nedjelju u 19 sati. Tada će svi prisutni studenti i mladi prigodno upaliti svijeće u Vukovarskoj ulici u čast gradu-heroju.

Predavanje „Ukradeno djetinjstvo – djeca ubijena u Domovinskom ratu“ glazbeno je uveličao vokalno instrumentalni sastav Veritas aeterna koji je prošle godine, u suradnji s grupom Dalmatino i klapom Adriaticum, snimio pjesmu i spot “Grad heroj” posvećenu gradu Vukovaru.

15.11.2019.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic