O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 22. 10. 2019. u 10:25
Administrator

Dana 16. listopada 2019. godine Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu ugostili su kolege i kolegicu s Instituta za povijest Sveučilišta u Pečuhu (University of Pécs, Institute of History)doc. dr. sc. Gergely Bálint Kiss, dr. sc. Gábor Barabás, dr. sc. Péter Báling i dr. sc. Ágnes Zapala-Maléth – koji su održali izlaganja pod predavanjem doc. dr. sc. Ivane Jukić, profesorice s Odsjeka za povijest.

Izlaganja su bila održana u sklopu njezinoga kolegija Povijest Mađarske u dvorani Čakovec na Hrvatskim studijima, s početkom u 9:30 sati. Studenti koji na Hrvatskim studijima pohađaju studij povijesti na takav su način dobili priliku slušati izlaganja iz mađarske srednjovjekovne povijesti od strane mađarskih povjesničara, koji na svom matičnom sveučilištu u Pečuhu predaju kolegije slične tematike.

Teme izlaganja bile su prilično zanimljive i usko povezane s hrvatskom srednjovjekovnom poviješću, što nam je bilo iznimno važno i doprinijelo boljem poznavanju Kolomana (1208. – 1241.), koji je kao kralj Galicije i dux Slavoniae okarakteriziran kao jedan od boljih mađarskih vladara na hrvatskom srednjovjekovnom prostoru. Najveća rasprava vodila se oko toga koliki je džeparac bio dopušten mađarskim kraljicama-udovicama nakon suprugove smrti, a veliku pozornost izazvalo je i izlaganje o genealogiji Petra Orseola, pogotovo njezina novija istraživanja. Sveopći dojam koji su kolege iz Pečuha ostavili bio je zadovoljavajući, unatoč tome što su izlaganja bila održana na engleskomu jeziku. Činilo se kako jezična barijera nije nimalo umanjila zainteresiranost studenata za bolje poznavanje mađarske srednjovjekovne povijesti, budući da su mnogi od njih nakon izlaganja ostali raspravljati s kolegama iz Pečuha o onome što su doznali tijekom njihovih izlaganja.

       Katarina Dogan

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic