O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 5. 12. 2018. u 18:14
Administrator
spomen ploča, slika: Roberta F.
Spomen ploča žrtvama 5. prosinca 1918., slika: Roberta F.

obljetnica 5. prosinca 1918.

Pripadnici Kraljevskoga hrvatskog domobranstva (25. i 53. domobranske pukovnije) prosvjedovali su na Trgu bana Jelačića na današnji dan (5.prosinca) prije 100 godina protiv nejasnoga i de iure ilegalnoga ulaska Hrvatske u južnoslavensku državu. Nova je država stvorena bez izjašnjavanja, volje ili davanja suglasnosti hrvatskoga naroda i njegovih institucija. Prosvjed je nastao kao reakcija na proslavu ujedinjenja, po diktatu organiziranom, na Trgu bana Josipa Jelačića.

Dana 5. prosinca, dio hrvatskih vojnika 25. i 53. pukovnije, prosvjedovao je iskazujući želju za stvaranjem vlastite države. Tadašnji zapovjednik policijske stanice Grga Angjelinović, postavio je na neke od kuća na Jelačićevu trgu naoružane vojnike (mornare) koji su zapucali iz strojnica na prosvjednike. Prema službenom izvješću u toj pucnjavi ubijeno je 13, a ranjeno 17 ljudi, većinom vojnika.

Danas su sjećanje na spomenute žrtve u ime Hrvatskih studija iskazali doc. dr. sc. Vlatka Vukelić i mag. hist. Danijel Jurković zapalivši svijeću kod spomen-ploče postavljene na Trgu bana Jelačića.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic