O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 11. 4. 2014. u 15:21
Uređeno: 11. 4. 2014. u 15:28
Mladen Tomorad
I. interdisciplinarni studentski...

I. INTERDISCIPLINARNI STUDENTSKI SIMPOZIJ

Utjecaji povijesnih prekretnica na društvene preobražaje

Hrvatski studiji, dvorana Šibenik, 15. travnja 2014.

Društvo studenata povijesti „Ivan Lučić – Lucius“ organizira prvi interdisciplinarni studentski simpozij koji će se održati 15. travnja 2014. godine, u 11.00 h na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg simpozija je “Utjecaji povijesnih prekretnica na društvene preobražaje”.

Ovako naslovljenim simpozijem željeli smo ponuditi  priliku da se proučavanjem različitih konačnih rezultata određenih revolucionarnih pokreta i događaja u prošlosti pristupi tako da se, počevši od njihovih ishodišta, istraži njihova dubina i objasni širi značaj i utjecaj.

Želja i cilj DSP-a Lucius je da se ovakav simpozij ovakvog tipa održava svake godine kako bi omogućili studentima stjecanje iskustva u pisanim i prezentacijskim vještinama, a ujedno informirali sve zainteresirane o najrazličitijim temama.

Program

11.00 h - Uvodna riječ predsjednice DSP Lucius, Mateje Maljuga

11.05 h - Uvodna riječ pročelnika Odjela za povijest, dr. sc. Mladena Tomorada

11:15 h - Lucija Frajlić - Prema apsolutnoj moći: reforme pape Inocenta III. (1198. – 1216.)

11:35 h - Petra Babić - Recepcija rimskog prava

11:55 h - Ivan Badanjak - Propast Aztečkog carstva

12:15 h - STANKA (10 min)

12:25 h - Monika Đurak - „Cuius regio, eius religio“ – Reformacija i političke prilike u 16. stoljeću

12:45 h - Ivan Bosak - Uspostavljanje komunističkog režima od 1943. do 1946. i utjecaj Komunističke partije Jugoslavije na politički život u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji

13:10 h - OKRUGLI STOL

Moderator: Valentina Jakopec

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic