O odsjeku

Nastava studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu započela se izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Trenutno se na Odsjeku za povijest izvodi nastava na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj (doktorska) razini studija. 

Sve tri spomenute razine studija povijesti ustrojene su prema najmodernijim znanstvenim i didaktičkim standardima. Tijekom niza proteklih akademskih godina program je doživio pozitivnu kroatocentričnu tranziciju kako bi se studijski program koji se izvodi bolje prilagodio studentima koji imaju želju spoznati više nacionalne povijesti te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost nastavnoga plana interdisciplinarno je povezivanje s drugim nacionalnim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje studentima da se već tijekom preddiplomskoga studija započnu istraživački profilirati u područjima nacionalne povijesti koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz velik broj izbornih kolegija.


Iako studij povijesti na Odsjeku ima naglasak na hrvatsku povijest, pod njime se podrazumijeva i mogućnost profiliranja studenata u raznim područjima svjetske povijesti, od starih civilizacija staroga Istoka do moderne i suvremene povijesti. Takva profilacija omogućena je zahvaljujući širokoj izbornosti nastavnih predmeta prilagođenih različitim interesima studenata.

 

 

 


Objavljeno: 13. 3. 2014. u 13:31
Uređeno: 15. 3. 2014. u 12:55
Tomislav Bracanović

Na Odjelu za povijest Hrvatskih studija od 13. do 17. 4. 2014. gostovat će izv. prof. Danijela Stefanović s Odelenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Kolegica Stefanović član je Međunarodnog udruženja za egiptologiju (International Association of Egyptologists), autor nekoliko knjiga o povijesti starog Istoka i Egipta, te velikog broja znanstvenih i stručnih članaka. Tijekom svog boravka kolegica će održati tri predavanja vezana uz staroegipatsku povijest: “Egipat i Nubija u vreme Srednjeg carstva (oko 2040-1750. god. pre n.e.)”, “Egipat i istočni Mediteran u XIII/XII veku pre n.e.” i “Egipat i Stari istok krajem VII veka pre n.e.”. Pozivaju se svi zainteresirani studenti i nastavnici da prisustvuju predavanjima čija će satnica biti objavljena naknadno.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic