O nama
Hrvatski studiji kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu spadaju među tzv. „nastavna učilišta“ koji na svim svojim studijskim smjerovima (zasad izuzev komunikologije), uz mogućnost znanstvenog opredjeljenja, svojim studentima nudi i mogućnost nastavničke naobrazbe za one koji vide svoju budućnost kao djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova.
Nakon donošenja Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi 2008. god., nastavnička naobrazba je usklađena prema propisima toga zakona po kojemu „poslove nastavnika predmetne nastave u srednjoj školi može obavljati osoba koja je završila diplomski sveučilišni studij odgovarajuće vrste i ima potrebne pedagoške kompetencije (čl. 105,7). Pod pedagoškim kompetencijama zakon predviđa znanja iz pedagogije, psihologije, didaktike i metodike sa sveukupnom opterećenošću od 60 ECTS (105,6). Ovakav koncept nastavničke naobrazbe je istovremeno usklađen i s  Bolonjskom reformom visokog obrazovanja ima li se u vidu Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju iz 2003. godine.
Nastavu izvodi i organizira Odjel za edukacijske znanosti i nastavničku naobrazbu tako da je ona koncentrirana na jednom mjestu za sve studijske smjerove.
Kako bi izišli ususret sve većoj potražnji za nastavničkom naobrazbom, a u skladu s najnovijim zakonskim odredbama, Odjel za edukacijske znanosti i nastavničku naobrazbu Hrvatskih studija, osmislio je, a Senat Sveučilišta u Zagrebu 11. ožujka 2014. prihvatio program dodatne nastavničke naobrazbe (PPDMN) u svrhu stjecanja pedagoških kompetencija. Program je namijenjen svima koji žele raditi (ili već rade) u odgojno-obrazovnim ustanovama, a tijekom svoga studija nisu stekli tu naobrazbu, odnosno njihova matična ustanova im to nije mogla ponuditi. On je predviđen i za one koji osjećaju potrebu za cjeloživotnim školovanjem i dodatnom naobrazbom na tom području radili oni u obrazovnim ustanovama, nakladničkim kućama ili elektroničkim medijima. Više o programu vidi na: http://www.hrstud.unizg.hr/ppdmn.

Objavljeno: 8. 11. 2023. u 12:03
Martina Horvat
Prof. dr. sc. Neven Hrvatić održao...

U utorak, 7. studenoga 2023. godine obilježen je Svjetski dan romskog jezika u Obrtničkoj školi u Koprivnici.

Uvodna izlaganja na skupu održali su: prof. dr. sc. Hrvoje Petrić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu: “Romi u Podravini”, prof. dr. sc. Neven Hrvatić s Odsjeka za odgojno-obrazovne znanosti Fakulteta hrvatskih studija: “Odgoj i obrazovanje Roma u Hrvatskoj”, mr. sc. Danijela Vrtiprah, iz Obrtničke škole u Koprivnici: “Romski jezik - kod kuće i u školi, predrasude i izazovi učenika govornika romskog jezika i Natalija Sklepić, prva romska učiteljica: “Iz prve ruke o romskome jeziku i mogućnostima obrazovanja romske djece”.

U svečanom programu sudjelovali su, svojima radovima na romskom jeziku i tradicionalnim plesom, učenici Obrtničke škole u Koprivnici.

O romskom se jeziku učilo i na više radionica:

  1. Učimo romski jezik, jezična radionica, moderatori učenici 3.b Obrtničke škole Koprivnica - igra memori (učenje temeljnih izraza na romskome jeziku),
  2. Čitamo na romskome i o romskome jeziku - čitanje naglas književnih tekstova na romskome jeziku i književnih tekstova romskih književnika,
  3. 3D modeliranje i 3D printanje romskih simbola (kotač, violina, slovnički znakovi),
  4. Iz projekta EDURoma.

Uspješan projekt i program obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika izvrsno je osmislila i realizirala mr. sc. Danijela Vrtiprah, profesorica Obrtničke škole u Koprivnici.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS