O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 25. 6. 2022. u 21:29
Administrator

Krk, 25. lipnja 2022. – Dodjelom svjedodžba završila je Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz dijaspore Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koja je održana u gradu Krku od 18. do 25. lipnja.

Uz predavanja i vježbe iz hrvatskoga jezika ovogodišnji polaznici iz Mađarske, Njemačke, Nizozemske i Italije imali su priliku produbiti svoja znanja i nastavničke kompetencije te steći nova poznanstva. 

Predavanja su držale profesorica Gordana Laco sa Sveučilišta u Splitu, pročelnica Odsjeka za kroatologiju i voditeljica Ljetne škole profesorica Sanja Vulić Vranković, a jezične vježbe držala je asistentica Lidija Bogović.

Osim nastavnoga dijela, polaznici Škole upoznali su se s bogatom baštinom i kulturom otoka Krka, obišli su krčku katedralu, a na terenskoj nastavi posjetili su najstariji posjed knezova krčkih (kasnijih Frankopana) Gradec, poluotočić Prnibu te otok Cres i okolicu.

Svoje su dojmove sabrali po završetku škole. „Već treću godinu s veseljem dolazim u grad Krk na ljetnu školu za učitelje iz dijaspore. Odlazim u Njemačku obogaćena jezičnim rješenjima koja često predstavljaju poteškoće, kako u govoru tako i u pismu“, rekla je Antonija Pavlović, koordinatorica Hrvatske nastave Koordinacije Meinheim. 

„Ove sam godine prvi put bila na ljetnoj školi i od samog sam početka oduševljena gostoljubivošću organizatorica. Predavanja su bila vrlo korisna, podsjetili smo se nekih jezičnih sadržaja, ali i naučili puno novih koje ćemo moći primjenjivati u našem svakodnevnom radu. Iz Krka smo otišli obogaćeni znanjem i novim poznanstvima koja otvaraju vrata budućim suradnjama“, zaključila je učiteljica Katarina Dominković iz Njemačke, Koordinacija Stuttgart. 

S njom se slaže i Silvio Ziliotto, voditelj tečaja hrvatskoga jezika na Katoličkom sveučilištu u Milanu u Italiji koji je u Krku također boravio prvi put: „Ljetna škola bila je izvrsna prilika za usavršavanje hrvatskoga jezika i nastavnih kompetencija.“

Nastavnica hrvatskoga jezika u Gimnaziji Miroslava Krleže u Pečuhu Valeria Horvath Kovacsevicsne rekla je kako joj je iznimno drago što joj se pružila prilika sudjelovati u Školi: „Program je cijeloga tjedna bio zaista vrlo raznolik, zanimljiv i meni nezaboravan.“

U sklopu kulturnoga programa predstavljena je knjiga pjesama Vlaste Sindik Pobor u nakladi Fakulteta hrvatskih studija koju je priredila Sanja Vulić Vranković. Predstavljanje su organizirali Vrbničko kulturno društvo „Frankopan“ i Turistička zajednica Općine Vrbnik.

Ljetnu školu za nastavnike organizira Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu već petu godinu zaredom u okviru projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori uz potporu Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Krka.

otvaranje

 

Gradec

nastava

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic