O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 27. 1. 2022. u 09:04
Lidija Bogović

Emisija Bilješke o jeziku, koju srijedom na večer na 3. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Marija Vuković Siriščević, dne 26. siječnja u potpunosti je bila posvećena knjizi profesorice Sanje Vulić Blago rasutih. Jezik Hrvata u dijaspori, dio 1. U polusatnom razgovoru urednice i profesorice bilo je riječi o sadržaju knjige, o važnosti čuvanja hrvatskoga jezika kao temelja nacionalne svijesti hrvatskih iseljenika (a ne samo svijesti o hrvatskom podrijetlu), o ulozi Crkve u očuvanju hrvatskoga jezika u iseljeništvu prije osamostaljenja Hrvatske, o očuvanosti hrvatskoga jezika u Australiji i razlikama u govoru različitih naraštaja iseljenika, o pjesničkom jeziku hrvatske književnice iz Australije Ane Kumarić, o Ruđeru Boškoviću kao primjeru intelektualca iz 18. jezika u iseljeništvu, o jeziku njegovih hrvatskih pisama, o različitim sociolingvističkim čimbenicima koji utječu na stupanj očuvanja materinskoga jezika u iseljeništvu i dr. Emisije je osmišljena kao razgovor voditeljice i njezine gošće, što je omogućilo gledateljima da s lakoćom prate ponuđene teme.

Emisija (23'09'') može se vidjeti ovdje.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic