O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 22. 11. 2020. u 22:36
Administrator

 

Udruga studenata Studia Croatica u suradnji s Društvom studenata kroatologije "Cassius", organizira u sklopu projekta "Razgovori ugodni" događaj pod naslovom "Razgovori ugodni o imenu 'Hrvat' u etnogenzi južnih Slavena'', koji će se održati u srijedu, 25.
studenoga 2020. godine, s početkom u 11.00 sati, u dvorani E2 (zgrada Ekonomskog fakulteta), pored Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Na "Razgovorima ugodnim o imenu 'Hrvat' u etnogenezi južnih Slavena" govorit će:

• prof. dr. sc. Mario Grčević s Odsjeka za kroatologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koji će ujedno i predstaviti svoju knjigu "Ime 'Hrvat' u etnogenezi južnih Slavena"
• prof. dr. sc. Stjepan Ćosić s Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu • Korina Grbeša, predsjednica Društva studenata kroatologije "Cassius"

Uvodne riječi o djelatnosti i radu Udruge studenata Studia Croatica održat će predsjednik Udruge Matija Čeh, dok će Monika Jerković u ime organizacijskoga odbora projekta "Razgovori ugodni" predstaviti sam projekt.

Udruga za projektne aktivnosti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu "Studia Croatica"

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic