O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 30. 1. 2020. u 14:03
Domagoj Brozović

Udruga studenata anglistike „Glotta“ u suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku i Odsjekom za engleski jezik i književnost organizira svoju prvu interdisciplinarnu konferenciju „PREMOSTITI JAZ: MLADI, PROSTOR, KNJIŽEVNOST I IZVAN TOGA”. Konferencija je namijenjena svim mladim  istraživačima, a cilj je konferencije osigurati profesionalni i prijateljski okoliš za razmjenu pogleda, ideja i pristupa mladih istraživača o temama mladih i prostora u kontekstu književnog stvaralaštva i šire. Konferencija će se održati od 15. do 17. travnja 2020. na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Ovim putem pozivamo Vas da podijelite ovaj poziv sa svojim studentima u svrhu ostvarivanja novih spoznaja, pogleda i napredovanja anglistike i srodnih znanosti te da ih potaknete da se akademski razvijaju putem sudjelovanja na raznim konferencijama i simpozijima. Zamolili bismo Vas da poziv objavite na mrežnim stranicama Vašeg fakulteta te da ga usmeno prenesete Vašim studentima.

Poziv za sudjelovanje nalazi se na linku:

https://drive.google.com/file/d/1PW8BYFfAqlyDL4dkuKYH5_a2cSVA6bR7/view?usp=sharing

Prijave za konferenciju otvorene su do 1. ožujka 2020.

Možete ih pronaći na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1h1DnXtQe9UAQtbP_4sMb3_lWMYXf1irWgAzxmaEk3NMI3g/viewform?fbclid=IwAR3ohkDO4mFgeq4fQV119w1Jhrgx0jihihe7x2FziUagGTDVHUzMsYhjiys

Facebook stranica konferencije: https://www.facebook.com/events/746760765816126/

Unaprijed hvala i lijep pozdrav,

Organizacijski tim konferencije

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic