O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 7. 6. 2019. u 14:12
Dario Knežić


Izv. prof. dr. sc. Marija Musa održala pozvano predavanje na Hrvatskim studijima

        U četvrtak 6. lipnja 2019., u sklopu kolegija Jezik i kultura Hrvata u Bosni i Hercegovini, na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, održala je predavanje  izv. prof. dr. sc. Marija Musa s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. U svojem predavanju Hrvatski standardni jezik u Bosni i Hercegovini između zakona i uporabe, u punoj dvorani Velike vijećnice Hrvatskih studija, upozorila je na polustoljetni nesrazmjer između proklamirane ravnopravnosti hrvatskoga jezika u Bosni i Hercegovini i njegove stvarne uporabe u javnoj komunikaciji. Izlaganje je potkrijepila brojnim primjerima kojima je zorno dokazala da je i danas hrvatski jezik samo na papiru ravnopravan ostalim dvama službenim jezicima u BiH. Također je upozorila da se ponavlja nedavna jezična praksa kada je jednomu jeziku bila namijenjena uloga glavnoga integrirajućega čimbenika dok je hrvatski jezik ponovno u situaciji da se mora braniti od raznih nasrtaja na njegovu samobitnost. Na kraju je ipak izrazila nadu da će se hrvatski jezik usprkos svim nedaćama uspjeti održati u BiH i da će u tom zasigurno pripomoći i Sveučilište u Mostaru kao jedino sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Nakon predavanja uslijedila je rasprava u kojoj su studenti i profesori svojim pitanjima i promišljanjima pokazali dobru upućenost o položaju hrvatskoga naroda i jezika u Bosni i Hercegovini.

       Možemo se samo nadati da će se suradnja Hrvatskih studija s Filozofskim fakultetom u Mostaru nastaviti i nadalje na obostranu korist i da ćemo i u buduće imati priliku slušati zanimljiva predavanja gostujućih predavača.

Matijas Baković

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic