O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 12. 4. 2019. u 13:02
Administrator

Ogulin

Ove 2019. godine Gimnazija Bernardina Frankopana u Ogulinu svečano obilježava 100. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom pozvani stručnjaci različitih znanstvenih profila u Gimnaziji drže predavanja posvećena knezu Bernardinu Frankopanu (1453.–1529.), hrvatskomu velikanu, glasovitom u Europi svoga doba, čije ime Gimnazija ponosno nosi. Prošloga tjedna, 5. travnja, prof. dr. sc. Sanja Vulić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održala je u Gimnaziji predavanje naslovljeno „Jezik u središnjoj Hrvatskoj u doba Bernardina Frankopana“. Prije predavanja srdačno su ju pozdravile ravnateljica Gimnazije Sanja Dubić, prof., i nastavnica hrvatskoga jezika Marija Trdić, prof. Osim gimnazijskih nastavnika i učenika, predavanju su nazočili i sa zanimanjem ga pratili predsjednici i članovi Katedre Čakavskoga sabora Modruše i Ogranka Matice hrvatske u Ogulinu. Nakon predavanja predavačici su brojna pitanja postavljali ne samo vanjski gosti na predavanju nego i pojedini učenici. Svi su izrazili veliko zadovoljstvo zbog vrlo jasnoga i svima razumljivoga razlaganja inače vrlo zahtjevne teme.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic