O nama

Studij komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu utemeljen je 1996. godine i to prvo kao studij novinarstva, a 2005. godine preimenovan je u studij komunikologije. Studij je zasnovan na temeljnim znanjima iz komunikologije, novinarstva, povijesti medija i odnosa s javnošću. Studenti tijekom studija stječu znanje o metodama istraživanja masovne komunikacije i obrade podataka te o povijesnom razvoju novinarstva i masovne komunikacije u svijetu i Hrvatskoj. Studenti komunikologije dobivaju temeljna znanja o medijima i osobitostima izvještavanja za njih, usmjeravaju se za rad na početnim poslovima u nekom od medija ili tvrtkama, tj. odjelima za odnose s javnošću. Zapošljavanje nije nužno ograničeno na područje medija i komunikologije. Studenti komunikologije Hrvatskih studija okupljeni su oko Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna, koja je osnovana 2008. godine i svake godine organiziraju studentski simpozij "Mediji na drukčiji način".


Objavljeno: 2. 1. 2024. u 09:06
Administrator

Održano je još jedno okupljanje FEJS (Forum for European Journalism Students) sudionika u ovoj godini, sada kao zasjedanje generalne skupštine koje se održalo od 18. do 22. studenog u srcu francuske provanse. Razlog okupljanja u Marseillu bila je tema koja je zajednička svim europskim zemljama, posebice u posljednjih nekoliko mjeseci, te rasprava oko razvoja organizacije i širenja utjecaja na druge zemlje Europe.  Na temu “Trick or Truth: Fact check vs. Fake news” osvrnule su se i studentice komunikologije Lina Bareza i Aurora Božac koje sudjeluju u FEJS organizaciji već drugi put. Na zasjedanju skupštine bilo je 24 sudionika iz 9 europskih zemalja te četvero stručnih suradnika koji su održali radionice na zadanu temu.

Organizatori generalne skupštine bili su kolege novinari iz Francuske, Gaël Camba i Marie Vincent. Prvi dan boravka proveden je turistički, u razgledu drugog najvećeg francuskog grada i ručku na plaži, na ugodnih 23 stupnjeva celizijusa. Iduća dva dana provedena su na fakultetu novinarstva Aix-Marseille Université. Radionice su održali novinarka odjela za dezinformacije i TV voditeljica na Euronewsu Sophia Khatsenkova; zamjenik direktora NBC News Europe Andy Eckardt; novinarka francuskog tiska AFP Elodie Martinez i reporterka NBC Newsa sa sjedištem u Londonu, Caroline Radnofsky. Gotovo sve raionice temeljile su se na primjerima trenutne situacije u pojasu Gaze te objava i dezinformacija koje se šire putem društvenih mreža.

Posljednji dan bio je rezerviran za posjet podružnice najvećeg francuskoj javnog servisa BFMTV Marseille Provence. Jedna od odlika ove medijske kuće je mogućnost da reporteri odrade reportažu sami, samo uz pomoć mobilnog uređaja, bez potrebe nošenja velikih kamera na teren. Nakon četverodnevnog boravka u sunčaom Marseillu, generalna skupština donijela je odluku o idućem okupljanju godišnjeg kongresa koji će se održati u travnju 2024. u Helsinkiju.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS