O nama

Studij komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu utemeljen je 1996. godine i to prvo kao studij novinarstva, a 2005. godine preimenovan je u studij komunikologije. Studij je zasnovan na temeljnim znanjima iz komunikologije, novinarstva, povijesti medija i odnosa s javnošću. Studenti tijekom studija stječu znanje o metodama istraživanja masovne komunikacije i obrade podataka te o povijesnom razvoju novinarstva i masovne komunikacije u svijetu i Hrvatskoj. Studenti komunikologije dobivaju temeljna znanja o medijima i osobitostima izvještavanja za njih, usmjeravaju se za rad na početnim poslovima u nekom od medija ili tvrtkama, tj. odjelima za odnose s javnošću. Zapošljavanje nije nužno ograničeno na područje medija i komunikologije. Studenti komunikologije Hrvatskih studija okupljeni su oko Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna, koja je osnovana 2008. godine i svake godine organiziraju studentski simpozij "Mediji na drukčiji način".


Objavljeno: 18. 7. 2022. u 12:32
Administrator

Matica hrvatska i njezin Odjel za medije pokrenuli su Komunikološku školu 2008. sa željom da se mladim i perspektivnim studentima novinarstva i komunikologije pruži dodatno izvannastavno obrazovanje s područja medija. U listopadu ove godine održat će se dvanaesta Komunikološka škola i novih 12 studenata imat će priliku biti dio projekta. Potaknuti uspjesima prethodnih generacija te zadovoljstvom predavača i studenata, raspisujemo Natječaj za izbor studenata Komunikološke škole MH 2022, koja će se održati u Gradu Korčuli od 5. do 9. listopada 2022. na temu: Mediji i kultura, kultura u medijima.

Predavači Komunikološke škole će progovoriti, analizirati i istražiti svijet novih medija i njegovu (ne)povezanost s kulturom te ukazati na današnji utjecaj medija na kulturu. Osim toga polaznike će osposobiti da – koristeći stečena znanja s najboljim stručnjacima i znanstvenicima iz Hrvatske i inozemstva u intenzivnome četverodnevnom programu – i sami u budućnosti budu sposobni uočavati izazove odnosa medija i kulture, te provoditi programe odgoja za medije ili programe medijske pismenosti, osobito među djecom i mladima od predškolskih ustanova, preko osnovnih pa do srednjih škola.

Polaznici će tijekom polaženja KŠMH steći kritičan odnos prema medijima, upoznati se s njihovim pozitivnim i negativnim, izazovnim stranama, te usvojiti znanja potrebna za uočavanje pitanja povezanih s odnosom medija prema kulturi i mjestom kulture u medijima. Polaznike će praktičnim radionicama pripremiti i osposobiti za kvalitetne i odgovorne javne nastupe.

Natječaj za polaznike generacije 2022.

Na natječaj se mogu prijaviti kandidatkinje i kandidati koji ispunjavaju ove uvjete:

  • prosjek ocjena u dosadašnjem studiju iznad 4,0
  • prijaviti se mogu studenti 2. i 3. godine preddiplomskog studija novinarstva/komunikologije, odnosno 1. i 2. godine diplomskog studija novinarstva/komunikologije sa Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Prednost pri izboru imat će kandidatkinje i kandidati koji:

  • se bave izvannastavnim aktivnostima,
  • imaju iskustva u radu udruga
  • imaju objavljene radove u novinarstvu ili znanosti,
  • su dobitnici nagrada ili posebnih priznanja
  • imaju izrazitu sklonost timskom radu
  • posjeduju dodatne vještine i znanja.

Pisanu prijavu na natječaj zajedno s biografijom i motivacijskim pismom potrebno je poslati e-poštom na adresu komunikoloska@matica.hr do 14. rujna 2021. u 12 sati. Na istu se adresu možete obratiti za sva pitanja u vezi natječaja i Komunikološke škole.

Svi troškovi sudjelovanja u školi pokriveni su, a polaznicima će biti ponuđeno i obavljanje prakse u Matici hrvatskoj.

Natječaj je objavljen na internetskim stranicama Matice hrvatske, Fakulteta hrvatskih studija, Fakulteta političkih znanosti i Hrvatskog katoličkog sveučilišta (www.matica.hr, www.hrstud.hr, www.fpzg.hr, www.unicath.hr).

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS