O nama

Studij komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu utemeljen je 1996. godine i to prvo kao studij novinarstva, a 2005. godine preimenovan je u studij komunikologije. Studij je zasnovan na temeljnim znanjima iz komunikologije, novinarstva, povijesti medija i odnosa s javnošću. Studenti tijekom studija stječu znanje o metodama istraživanja masovne komunikacije i obrade podataka te o povijesnom razvoju novinarstva i masovne komunikacije u svijetu i Hrvatskoj. Studenti komunikologije dobivaju temeljna znanja o medijima i osobitostima izvještavanja za njih, usmjeravaju se za rad na početnim poslovima u nekom od medija ili tvrtkama, tj. odjelima za odnose s javnošću. Zapošljavanje nije nužno ograničeno na područje medija i komunikologije. Studenti komunikologije Hrvatskih studija okupljeni su oko Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna, koja je osnovana 2008. godine i svake godine organiziraju studentski simpozij "Mediji na drukčiji način".


Objavljeno: 1. 10. 2020. u 14:30
Uređeno: 1. 10. 2020. u 14:33
Davor Trbušić

Intoniranjem hrvatske himne započela je u srijedu 30. rujna svečanost Uvodnog predavanja u 29. akademsku godinu 2020./2021. na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Na samome početku prigodnim se govorom okupljenim profesorima, nastavnicima i studentima obratio dekan Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. sc. Pavo Barišić.

„S ponosom želim istaknuti da je broj upisanih postigao rekord i premašio magičnu brojku od tri stotine novih studenata, točno 312 na preddiplomskom studiju. Time je ukupan broj studenata na našem učilištu prekoračio 1500 upisanih i za 100 je viši u odnosu na prošlu godinu“, kazao je Dekan u uvodu pozdravne riječi. Ističući kako danas Fakultet broji 131 zaposlenika te gotovo toliko i vanjskh suradnika, mahom istaknutih stručnjaka u svojim područjima, pozvao je nove studente da se u duhu humboldtovskoga sveučilišta kao ravnopravne zajednice studenata i nastavnika aktivno uključe u nastavu i istraživanje. Poručio im je da se raduju studiranju, da uživaju u studijima te da budu otvoreni za pouku, traženje istine i nove spoznaje. „Druženja i prijateljstva koja ovdje steknete obogatit će vaš svijet i ostat će vam u dubokim uspomenama za cijeli život. Uvidi do kojih se uzdignete učinit će vas još plemenitijima i ustrajnijima u potrazi za istinom, smislom života i uzvišenim vrijednostima“, zaključio je dekan Barišić.

Dobrodošlicu studentima 1. godine uputio je i prodekan za nastavu i studente doc. dr. sc. Dario Vučenović, dok je središnji dio svečanosti obilježilo predavanje prof. dr. sc. Slobodana Prosperova Novaka o Svetom Jeronimu Dalmatincu, čije se obljetnice smrti na današnji dan spominjemo. Govoreći o liku i djelu svetog Jeronima, prof. Prosperov Novak naglasio je kako je riječ o jednom od najzaslužnijih mislioca za razvoj kulture, čiji korijeni sežu iz Stridona, naselja između Dalmacije i Panonije.

Na kraju formalnog dijela Uvodnog predavanja, korisne informacije sa studentima podijelili su doc. dr. sc. Lovorka Brajković, voditeljica Savjetovališta za studente, Marija Barić Đurđević dosadašnja predsjednica Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija te novoizabrani predsjednik Petar Šarić.

Po završetku svečanosti Uvodnog predavanja održani su sastanci sa studentima 1. godine. U dvorani 1 zgrade Ekonomskog fakulteta dobrodošlicu studentima komunikologije prvi je uputio predstojnik Odsjeka za komunikologiju prof. dr. sc. Danijel Labaš, koji je ujedno i predstavio prisutne nastavnike Odsjeka.

Čestitao je studentima na odabiru Fakulteta hrvatskih studija te ih je ukratko upoznao s onime što ih na studiju komunikologije očekuje: interdisciplinarni pristup, poticajno okruženje, suradljivost i zauzetost nastavnika, brojni vanjski suradnici bogatog iskustva i znanja, mogućnost praktične nastave u skladu s njihovim prepoznatim afinitetima na području tiskanih i elektroničkih medija ili odnosa s javnošću, kao i mnoge druge mogućnosti koje će tek otkriti. Okupljenim studentima 1. godine obratila se i predsjednica Udruge studenata komunikologije i novinarstva „Komuna“ Dora Decorti, koja se osvrnula na studentski život na Kampusu, ali i na aktivnosti u kojima sada kao studenti mogu sudjelovati.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS