O nama

Studij komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu utemeljen je 1996. godine i to prvo kao studij novinarstva, a 2005. godine preimenovan je u studij komunikologije. Studij je zasnovan na temeljnim znanjima iz komunikologije, novinarstva, povijesti medija i odnosa s javnošću. Studenti tijekom studija stječu znanje o metodama istraživanja masovne komunikacije i obrade podataka te o povijesnom razvoju novinarstva i masovne komunikacije u svijetu i Hrvatskoj. Studenti komunikologije dobivaju temeljna znanja o medijima i osobitostima izvještavanja za njih, usmjeravaju se za rad na početnim poslovima u nekom od medija ili tvrtkama, tj. odjelima za odnose s javnošću. Zapošljavanje nije nužno ograničeno na područje medija i komunikologije. Studenti komunikologije Hrvatskih studija okupljeni su oko Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna, koja je osnovana 2008. godine i svake godine organiziraju studentski simpozij "Mediji na drukčiji način".


Objavljeno: 3. 9. 2019. u 17:11
Valentina Mezdić

Ljetna škola „Informacijska tehnologija i mediji" održala se od 28. do 30. kolovoza 2019. u prostoru zadarskog Novog kampusa. Na trodnevnoj manifestaciji, studenti komunikacijskih, informacijskih i psiholoških usmjerenja imali su prilike poslušati predavanja eminentnih stručnjaka i stručnjakinja iz spomenutih područja. Osim samih organizatora - Odsjeka za komunikologiju Hrvatskih studija, Odsjeka za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Odsjeka za novinarstvo Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba - polaznici su slušali i gostujuće predavače s Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla, što je ovogodišnjoj Ljetnoj školi dalo međunarodni karakter. Uprava Hrvatskih studija ove je godine osigurala prijevoz, smještaj i kotizaciju svojim studenticama i studentima koji će za svoje zalaganje dobiti 2 ECTS boda.

Prvoga dana Ljetne škole, nakon svečanog otvorenja i obraćanja članica organizacijskog odbora prof.dr.sc. Nade Zgrabljić Rotar, izv.prof.dr.sc. Ljiljane Zekanović-Korona, te prof.dr.sc. Jadranke Lasić-Lazić, predstavljen je zbornik Informacijska tehnologija i mediji 2017. Održana su i dva predavanja: prof.dr.sc. Nada Zgrabljić Rotar (Hrvatski studiji): Masovni mediji i moje digitalno „ja" te dr.sc. Ljubica Josić (Hrvatski studiji) i Ivica Nevešćanin (izvršni urednik news portala Zadarski.hr) Što je news portal i kako nastaje: vještine i znanja. Na sveopće oduševljenje, organizatori su u popodnevnim satima polaznike i predavače počastili izletom na otok Ugljan.

Drugi dan Ljetne škole bio je posvećen temama vezanima za turizam i političku komunikaciju: doc.dr.sc. Jasna Potočnik Topler (Fakulteta za turizem, Univerza v Mariboru, Slovenija) The role of new media in representation of tourism destinations, dr.sc. Damir Bečirović (IPI akademija, Tuzla, BiH) Bihevioralna ekonomija i Internet, izv.prof.dr.sc. Ljiljana Zekanović-Korona i Šime Lugović, mag.oec. (Odjel za turizam i komunikacijske znanosti, UNIZD) Informacijsko komunikacijske tehnologije u turizmu: model pametnih gradova, prof.dr.sc. Enes Osmančević (Filozofski fakultet, Univerzitet u Tuzli, BiH) Etika političke komunikacije na internetu. Kraj službenoga dijela toga dana bio je okrugli stol s temom Prednosti i mane novih medija na kojemu su studenti i profesori razmjenjivali vlastita iskustva, znanja i mišljenja o sadašnjosti i budućnosti interneta. Za kraj neslužbenoga dijela drugoga dana, polaznici i predavači uživali su na zajedničkoj večeri uz pjesmu i gitaru.

Posljednjeg dana Škole, govorilo se o psihološkim učincima medija: doc.dr.sc. Lovorka Brajković (Hrvatski studiji, UNIZG) održala je predavanje Wertherov učinak: mediji i suicid u okružju novih komunikacijskih platformi, doc.dr.sc. Jelena Maričić (Hrvatski studiji, UNIZG) predavanje Psihologija i novinarstvo: Kako mediji (ne) trebaju izvještavati o slučajevima suicida, doc.dr.sc. Dario Vučenović (Hrvatski studiji, UNIZG) Zaštita djece i mladih u tradicionalnom i digitalnom medijskom prostoru, a za kraj cjelokupnog programa Jelena Maričić, Lovorka Brajković i Dario Vučenović (Hrvatski studiji, UNIZG) održali su radionicu za polaznike s temom Novi i stari mediji i društveno odgovorno izvještavanje o suicidima na kojoj se učilo prepoznati loše primjere medijskog izvještavanja, te napisati kvalitetan sadržaj o osjetljivim temama.

Organizatori ljetne škole pozvali su sve zainteresirane studentice i studente da šalju vlastite radove kako bi se možda baš oni našli u nadolazećem izdanju Zbornika ljetne škole „Informacijska tehnologija i mediji".

s1

s

s

s

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS