O nama

Studij komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu utemeljen je 1996. godine i to prvo kao studij novinarstva, a 2005. godine preimenovan je u studij komunikologije. Studij je zasnovan na temeljnim znanjima iz komunikologije, novinarstva, povijesti medija i odnosa s javnošću. Studenti tijekom studija stječu znanje o metodama istraživanja masovne komunikacije i obrade podataka te o povijesnom razvoju novinarstva i masovne komunikacije u svijetu i Hrvatskoj. Studenti komunikologije dobivaju temeljna znanja o medijima i osobitostima izvještavanja za njih, usmjeravaju se za rad na početnim poslovima u nekom od medija ili tvrtkama, tj. odjelima za odnose s javnošću. Zapošljavanje nije nužno ograničeno na područje medija i komunikologije. Studenti komunikologije Hrvatskih studija okupljeni su oko Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna, koja je osnovana 2008. godine i svake godine organiziraju studentski simpozij "Mediji na drukčiji način".


Objavljeno: 21. 2. 2018. u 14:44
Anđelka Raguž

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu organizira okrugli stol Medijska pismenost u perspektivi novog kurikuluma: prilike i prijetnje koji će se održati u četvrtak, 22. veljače 2018., u 10 sati u prostorima Tribine grada Zagreba (Kaptol 27). Više informacija nalazi se u nastavku:

Cilj okruglog stola je ukazati na važnost medijske pismenosti i medijske kulture u formalnom i izvannastavnom obrazovanju u Hrvatskoj te predložiti nove obrazovne politike koje će se, između ostaloga, temeljiti na dva sveobuhvatna istraživanja koja ćemo predstaviti ovom prilikom:

 • Istraživanje dr. sc. Lane Ciboci – analiza udžbenika i dopunskih nastavnih materijala iz hrvatskog jezika (1852 nastavne jedinice), vrednovanje razine medijske pismenosti 1000 učenika osmih razreda, te rezultati vrednovanja programa medijske kulture od strane učitelja razredne nastave i nastavnika hrvatskog jezika
 • Treći dio rezultata sveobuhvatnog istraživanja EU Kids Online o medijskim navikama djece i njihovih roditelja – iskustva i stavovi roditelja o medijima i medijskom obrazovanju

Sudjeluju:

 • dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja (čeka se potvrda)
 • Lidija Kralj, prof., pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja (MZO)
 • Helenca Pirnat Dragičević, dipl. iur, pravobraniteljica za djecu
 • Predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje
 • Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu
 • sc. Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) / Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment
 • Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije (AEM)
 • prof. dr. sc. Danijel Labaš, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) / Hrvatski studiji, Sveučilište u Zagrebu (HS)
 • prof. dr. sc. Igor Kanižaj, nacionalni EU Kids Online koordinator (DKMK) / Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu (FPZG)
 • Nedjeljko Marković, Pragma, vanjski član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Hrvatski sabor

Na Okruglom stolu bit će predstavljeni i najnoviji projekti Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu koji će se provoditi u 2018:

–  Mind Over Media – Razmisli o medijima – Učinkovita analiza propagande, projekt koji DKMK provodi zajedno sa šest partnera iz EU, uz koordinaciju Evens Foundation, a novčano podupire Europska komisija.

Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja, koji novčano podupire Ministarstvo znanosti i obrazovanja u 2018. godini.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS