O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 11. 3. 2024. u 08:54
Administrator

Zagrebački estetički laboratorij posjetio je 23. veljače 2024. godine izložbu Mit mode uglednog, svjetski poznatog crnogorskog i hrvatskog slikara i pisca Dimitrija Popovića. Uz veliki medijski interes i brojne poznate osobe iz hrvatskog javnog života, 7. veljače 2024. u organizaciji Muzeja Mimara, Dimitrije Popović predstavio je u Meštrovićevu paviljonu novi ciklus od četrdesetak radova (slika, crteža i instalacija) posvećen promišljanju mode, ženskog tijela i njegove metamorfoznosti, ali i erosa, boli te prolaznosti. Otvorenje je popraćeno zanimljivim performansom koji se može pogledati ovdje

Zahvaljujući gospodinu Siniši Pušonjiću, voditelju marketinga Muzeja Mimara, članovi Zagrebačkog estetičkog laboratorija imali su prilike doznati kako je nastala ova izložba, ali i poneke zanimljivosti iz Popovićeva umjetničkog života, a potom i samostalno razgledati radove koji su ih potaknuli na raspravu o fenomenu mode, njezinoj moći u suvremenom društvu, o odnosu mode i umjetnosti, ali i ulozi mode u formiranju slike pojedinačne ljepote i opće estetike.

    

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic