O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 6. 9. 2022. u 16:44
Marko Kardum

31. kolovoza – 3. rujna 2022 u Splitu je održan međunarodni filozofski simpozij XVI. Mediteranski korijeni filozofije, u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Mediteranski korijeni filozofije u simpozijskim priopćenjima fokusirani su na tri tematske cjeline: 1. mediteransko podrijetlo zapadne filozofije; 2. mediteranski korijeni hrvatske filozofije; 3. suvremena filozofija Mediterana i mediteranski multikulturalizam kao globalizacijska paradigma. Simpozij je, nakon pozdravnih riječi, uvodnim priopćenjem „Kontroverzni Sokrat“ otvorio predsjednik Organizacijskog i Programskog odbora prof. dr. sc. Mislav Kukoč.

Bogati program upotpunjen je tribinom koja je, pod naslovom „Uloga Omiša u oblikovanju suvremene hrvatske filozofije i sociologije. In memoriam Ivan Kuvačić (Gata, 1923. – Zagreb, 2014.)“, održana u Omišu, uoči simpozija, u suorganizaciji Grada Omiša. Na tribini su svojim priopćenjima sudjelovali Lino Veljak, Mislav Kukoč, Hrvoje Jurić, Gracijano Kalebić i Anita Lunić. U okviru simpozija, uz dvadeset priopćenja, održan je okrugli stol „Epidemija i književnost“, u suorganizaciji Centra za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta u Splitu, na kojemu su sudjelovali Hrvoje Jurić, Bruno  Ćurko i Josip Guć. Također su predstavljene i četiri nove publikacije: Teorije o postanku života: znanost i filozofija Tonča Kokića, zbornik (Festschrift) Praktička ontologija: povodom 70 godina Lina Veljaka, te dvije knjige filozofskog pjesništva Nikole Tadića: Još Sever snatri o Sumatri i Prosinac. Bogata diseminacija znanstvenih radova sa simpozija uključuje, uz više tematskih blokova u znanstvenim časopisima Filozofska istraživanja (A1) i Metodički ogledi (A2), dva opsežna zbornika: Filozofija Mediterana i Mediteranski korijeni filozofije, a u pripremi je i treći: Filozofija i kultura Mediterana. Mediteranski korijeni filozofije se već 16 godina kontinuirano održavaju, uz sudjelovanje nastavnika Fakulteta hrvatskih studija i uz vodstvo pročelnika Odsjeka za filozofiju prof. dr. sc. Mislava Kukoča. Kontinuitet održavanja simpozija u živo nije narušen ni u recentnim neprilikama pandemije COVID-19, samo je pomaknut termin s travnja na rujan. Budući da pandemija jenjava Organizacijski odbor odlučio je vratiti simpozij na stari termin. Dakle, XVII. Mediteranski korijeni filozofije održat će se u Splitu u prvoj polovici travnja 2023. godine.

 

Mislav Kukoč

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic