O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 28. 11. 2021. u 12:25
Administrator

Razgovor na televiziji Z1 nakon održane manifestacije „Hrvatska država i hrvatsko proljeće“

U utorak, 23. studenoga 2021. s početkom u 21.30 sati u emisiji Zoom Zagreb na televiziji Z1 upriličen je razgovor s nositeljima organizacije dvodnevne znanstveno-kulturne manifestacije „Hrvatska država i hrvatsko proljeće“. U emisiji su nastupili prof. dr. sc. Ante Čović, predsjednik Programsko-organizacijskoga odbora, doc. dr. sc. Wollfy Krašić, tajnik Odbora i dr. sc. Filip Šimetin Šegvić, voditelj Pripremnoga odbora  manifestacije. Urednica i voditeljica emisije: Marina Pavić.

Razgovor se vodio o širokom spektru pitanja povezanih s temom i organizacijom manifestacije, pri čemu je do pune jasnoće dovedena programska nakana organizatora da se ovom manifestacijom osvijesti ne samo povijesna uloga Hrvatskoga proljeća kao nužnoga preduvjeta za stvaranje hrvatske države nego i potreba da se stvorena država ispuni duhom '71. godine.  „Hrvatskoj treba novo proljeće“ – istaknuo je u  završnoj riječi predsjednik Programsko-organizacijskoga odbora manifestacije.  Cijela emisija može se pogledati ovdje.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic