O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 19. 11. 2020. u 20:45
Marko Kardum
Svjetski dan filozofije 2020.

Svim kolegicama i kolegama filozofima želimo sretan dan filozofije koji se obilježava i ove godine, iako na ponešto drukčiji način s obzirom na pandemiju i sve ono što nas već neko vrijeme okružuje.

 

Malo više o svjetskom danu filozofije koji se obilježava svakog trećeg četvrtka u studenome možete saznati na poveznici koja vodi na stranicu UNESCO-a. U programu obilježavanja dana filozofije (vidi ovdje) predviđen je i webinar na koji se možete prijaviti (ovdje).

Za sve one koji trebaju podsjetnik zašto su odabrali upravo studij filozofije, podsjećamo na glavna pitanja kojima smo vođeni: tko smo i zašto smo ovdje. Pokušaj odgovora na ta pitanja možete pogledati u inspirativnom razgovoru s poznatim filozofom Danielom Dennettom (ovdje).

 

Uživajte u videu i svjetskom danu filozofije!

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic