O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 9. 12. 2016. u 15:04
Pavel Gregorić

U organizaciji Odjela za međunarodnu kulturnu i znanstvenu suradnju i Odjela za filozofiju Matice Hrvatske, Ninoslav Križić, doktorant na Odjelu za filozofiju Hrvatskih studija, održat će predavanje pod naslovom "Je li teorija evolucije spojiva s katoličkim naukom o čovjeku" u utorak 13. prosinca u 19.00h u Velikoj dvorani Matice Hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb. [pozivnica]

U izlaganju bit će govora o mogućnosti spajanja katoličkog nauka o čovjeku i teorije evolucije. Prvo će biti izneseni ključni elementi katoličkog nauka, koji čovjeka vidi kao krunu stvaranja (Ivan Pavao II, Evangelium Vitae §34), biće koje, između ostalog, krase mnoge osobine čiji je isključivi nositelj on te iza kojih bi se moglo nazrijeti božansko podrijetlo i koje bi ga time činile slučajem izdvojenim iz evolucije vrsta. Potom će biti iznijete osnovne crte evolucijskog poimanja čovjeka, Homo sapiensa, za koje se čini da ne treba uvoditi nikakva nadnaravna objašnjenja i procese kako bi objasnilo čovjeka i njegove sofisticirane osobine i mogućnosti. Cilj je izlaganja usporediti ta dva poimanja čovjeka i njegova mjesta u svijetu koji ga okružuje te vidjeti ima li sukoba između tih poimanja; ako da, u kojoj mjeri i zašto je jedno suprotstavljeno drugome, a ako ne, kakve implikacije jedno poimanje ima po drugo i jesu li ta dva u potpunosti spojiva.

Ninoslav Križić rođen je 1991. u Zagrebu gdje stječe osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Akademske godine 2010/2011. upisuje Hrvatske studije Sveučilišta u Zagrebu. Titulu prvostupnika povijesti i filozofije stječe 2014. Iste godine upisuje diplomski studiji filozofije (znanstveni smjer). 2016. godine obranio je diplomski rad „Teorija evolucije i katolički nauk o čovjeku“ pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Pavela Gregorića i stječe titulu magistra filozofije (mag. phil.). Upisuje doktorski studij filozofije na Hrvatskim studijima u listopadu 2016.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic